Könyves Kertünk

Könyvek és Kultúra Kompromisszumok nélkül

Rend a lelke mindennek

2020. április 02. 10:00 - TőthBerni

Te is a tárgyak rabságában élsz? - Antoine Laurain segít kimászni a gödörből

Antoine Laurain a Piros notesz és Az elnök kalapja című könyvei  a Park Kiadó jóvoltából jelentek meg és lettek pillanatok alatt az olvasóközönség kedvencei.

cc89c2ee-7563-46b3-8f2b-8e29c4f89098.jpeg

Mindannyian ismerjük az érzést, mikor a kedvenc tárgyunk, kabalánk nélkül nem merünk elindulni otthonról. Ha véletlenül mégis otthon felejtjük őket és aznap valami kellemetlen dolog történik velünk, akkor szinte biztosra vesszük, hogy ez is azért történt, mert nem volt nálunk a kedvenc kulcscsomónk.

Ugyanígy a másik véglet is jelen van az életünkben, ha egy különleges ruhadarabot kezdünk el egyik napról a másikra hordani, akkor azt bizony emberfeletti hatalommal ruházzuk fel, amitől lássuk be, mi is egy picit különlegesnek érezzük magunkat.

Ezekben a kabalákban azonban van valami közös: van bennük valami erő és megfoghatatlan, amelynek hatására biztonságban érezzük magunkat. Murphy törvénye szerint pedig ebben a rendkívül kényelmes komfortzónába történik a legnagyobb káosz, amikor az általunk oly nagyra becsült tárgyak kikerülnek az életünkből.

A piros notesz és Az elnök kalapja cselekményét erre épít, a káoszra, amelynek csakis kizárólag saját tudatalattink miatt lettünk elszenvedői. Fentiek alapján pedig elmondható, hogy Antoine Laurain könyveiben nem másra keresi a választ, mint: a kedvenc tárgyaink birtokolnak minket, vagy mi birtokoljuk a kedvenc tárgyainkat?

Könyveinek középpontjában így a tárgyak és az embereknek a kedvenc tárgyaikhoz való viszonya áll. Műveiben mégis, a francia C’ est la vie életérzéssel vegyítve döbbent minket rá a súlyos igazságra: A tárgyainknak sokszor olyannyira túlzott jelentőséget tulajdonítunk, hogy gyakorlatilag elfeledkezünk a valóságról és a józan ész határairól.

A szerző mindkét könyve rövid, ezért akár egy nap alatt elolvashatók, stílusuk könnyed, néhol kifejezetten groteszk és vicces egyszerre, ennélfogva az ember csak falja az oldalakat. De ne legyünk előítéletesek, a fenti művek rövid terjedelmük és mosolyra fakasztó könyvborítójuk ellenére is jóval mélyebb mondanivalót tartogatnak számunkra:

Tényleg ennyire a tárgyak rabságában élünk?

Ajánlom a könyveket azoknak, akik szeretik a franciákra jellemző groteszt humort, akik szeretnek filozofálgatni és azoknak, akik egy fárasztó nap méltó lezárásaként elgondolkodnának az élet értelméről.

 

Tóth Detti

Agatha nyomoz, avagy detektív sztorik karantén idejére

2020. március 26. 10:00 - ZsuzsiNori

Sir Steve Stevenson: Agatha nyomoz, a rejtélyes bengáliai eset

Vigyázat, semmi "világfájdalom", felszabadító lélektúra, igazi lélekwellness következik.

b7cdf429-37f5-464a-b835-b3c8d8ada190.jpegÉvről évre egyre több gyerek- és ifjúsági könyvet olvasok. Egyrészt szórakoztat, igazi lélekwellnessként élem meg. Másrészt meg előolvasó vagyok a gyerekeimnek. Tudom kicsit furán hangzik, de ahogy a mesefilmeket is szűröm kicsit, úgy válogatom meg a könyveket is. Ez nem azt jelenti, hogy én mondom meg mit nézhetnek, vagy mit olvashatnak, jelen esetben olvasunk, mert a felolvasó szerep az enyém. Szabadon választhatnak, én inkább csak terelgetem őket az úton. Így könnyebb tanácsot adnom, hogy igen ez jó mese, én is láttam már, vagy jó könyv, én is olvastam, és nekem nagyon tetszett.

Agatha Mistery első története, a Fáraó rejtélye tavaly akadt a kezembe egy antikváriumban. És nagyon nem bántam meg, hogy hazajött velem. Sokszor mondtam már, a könyveknek lelke van, és ők választanak minket. Ebben az esetben is pont így történt. Nagyjából 2-3 óra alatt elolvastam a könyvet, és a végén azt kérdeztem magamtól: Miért nem olvastam én eddig detektív sztorit? Pedig akad a polcomon bőséggel. Azt kell mondjam egy gyerekkönyv kellett ahhoz, hogy felnőtt detektív könyvek útjára lépjek. És bármilyen fura nagyon tetszenek. Szóval köszi Agatha. 

Tovább

Történet egy házaspárról, akik a Jazz-korszakban ragadtak

2020. március 23. 10:00 - TőthBerni

Olivier Bourdeaut Merre jársz, Bojangles? című művét már több hónapja kerestem a helyi könyvtárban de mindig az utolsó pillanatban vitték el az orrom elől. Legutolsó próbálkozásomat siker koronázta, így nagyon megörültem, hogy végre én is a kezemben tarthatom ezt a sokak által kedvelt művet.

Számtalan könyvet elolvasva most fordult velem először, hogy egy olyan alkotás került a kezembe, melynek végeztével csak ennyit tudtam mondani: „Gyönyörű történet”.

A könyv régi borítóval:

9cce74a7-d728-42de-9e17-3d21f9c1e4b6.jpeg

Nehéz erről a könyvről írni, én mégis megpróbálom. A mű hangulatát tekintve az Amelie csodálatos életéhez hasonlítható, így, ha még csak szemezgetsz ezzel a könyvvel, érdemes ilyen szemüvegen keresztül olvasnod.

A történet:

Adott egy átlagosnak mondható család, mely különös életmódjával mindig a figyelem középpontjába kerül. Rendhagyó életüket kisfiúk szemszögén keresztül ismerhetjük meg, melyet az édesapa napló bejegyzései egészítenek ki. Az édesapa a racionalitás talaján álló jogász, aki feltétel nélküli szerelmet érez az édesanya iránt. Az édesanya „nem e világi”, kicsit bohém, kicsit művészlélek, aki a jazz-korszakban ragadt és azóta is ebben a szellemben éli mindennapjait. A szülők kitalált történetekkel színezik ki a valóságot és egész nap Nina Simone Mr. Bojangles című száma szól a gramofonból.

„Anya gyakran elmesélte Bojangles úr történetét. Ez a történet olyan volt, mint Mister Bojangles zenéje: szép, táncra csábító és mélabús. Ezért szerettek a szüleim lassan keringeni Bojangles úrral, olyan zene volt ez, ami megszólítja az érzelmeket.”

Az édesanya viselkedése és a család különös életformája már az első oldalaknál szemet szúr a szemfüles Olvasónak, így a történet előrehaladtával hamar rádöbbenhetünk a fájó igazságra, mely szerint a család különös életstílusa nem csupán hangulat kérdése.

„A feleségem különös viselkedése töltötte ki az egész életemet, befurakodott minden szögletébe, ez foglalta el az óra egész számlapját, falt fel minden másodpercet. Tárt karokkal fogadtam az őrületét, majd szorosan magamhoz öleltem, hogy engem is átjárjon egészen, bár féltem, hogy ez az édes őrület nem tarthat sokáig. Az ő szemében a valóság nem létezett.”

Konklúzió:

Olivier Bourdeaut Merre jársz, Bojangles? című alkotása rövid terjedelme ellenére is több aspektusból értelmezhető, ezáltal kiváló szellemi csemegének minősül bármelyik élethelyzetben. A műben egyszerre van jelen a feltétel nélküli szeretet, a család szentsége valamint mindent elsöprő és túlélő szerelem.

Ha ezt a könyvet olvasod gyönyörűen megírt mondatokkal, érdekes szófordulatokkal és fanyar iróniával találkozhatsz, melyek alapjaiban kérdőjelezik meg az Élethez való hozzáállásodat.

Az alkotás új kiadásban, szintén a Magvető kiadó munkáját dícséri:

60a2c732-12c3-48fa-ad8b-59d773ba5d5e.jpeg

Kiknek ajánlom?

Mindenkinek, minden élethelyzetben. A mű garantáltan újraolvasós kategóriába tartozik, ezért jó szívvel ajánlom mindenki könyvespolcára.

Tóth Detti

 

Mit olvassunk a 3-4 éveseknek?

2020. március 16. 10:00 - PIr0s

Az elmúlt napokban kialakult rendkívüli helyzet miatt sokunknak kell megoldani az iskolás- és óvodáskorú gyerekeinek napközbeni felügyeletét, ami nem kis terhet ró a dolgozó szülőkre. Ugyanakkor hiszünk abban, hogy a jelenlegi, világméretűvé nőtt közös ügy, közös cél érdekében meghozott döntés, miszerint otthon maradunk és korlátozzuk a napi mozgásunkat, még akár jól is elsülhet, főleg ha van elég könyv a polcainkon. A kisgyermekek számára kiemelten fontos, hogy biztonságban érezzék magukat, hogy csökkentsük a stresszt és átsegítsük őket ezen a mindenki számára nehéz időszakon. A könyvek, az olvasással töltött közös idő ebben is óriási segítségünkre lehetnek, ezért vendégszerzőnk, Eszter összeállított nektek egy 3-4 éveseknek ajánlott mesekönyv-listát, amiből bármelyiket jó szívvel ajánljuk. Íme!

5153323f-e570-4c69-b1d2-30ce1a844d83.jpeg

Tovább

És újra felkel a nap

2020. március 09. 08:00 - ZsuzsiNori

Gondolatok Pap Éva: És újra felkel a nap című könyve nyomán

„Nem tudom, mit tegyek, nem tudom, hogy legyen. Miért is nem lehetek egyszerre két helyen. Óóó Istenem, miért nincs két életem?” – Piramis zenekar

id22-318204.jpgMintha csak Eszti énekelte volna ezt a dalt. Minden lelki vívódása benne van. Ez az Ő dala is lehetne… Eszti dala. De ő végül választott, meghozta a döntést. A két élet véget ért. Jól döntött? Nehéz volt? Nehéz volt. Felőrölte? Fel. Egy kicsit engem is. Eszti minden nőben ott él. Mélyen elrejtve ott lapul a lelkünkben. Kinek így, kinek úgy, de Eszti tükröt tart nekünk.

Gondolataimba mélyedve ültem az ebédlőasztalnál, és bámultam kifelé az ablakon. Kavargó gondolataimat nehezen fogta a tinta. Papírra vetettem minden szót, mondatfoszlányt, melyből végül összeállt egy nő élete, ahogy én láttam. Felkavart Eszti története. Olvasás közben annyira elmerültem az eseményekben, Eszti életében, hogy az agyam teljesen kikapcsolt, és nem létezett más, csak az Ő világa. Napközben is és éjszaki is körülötte forogtak a gondolataim. Megszűnt az idő. Nem törődtem az órákkal, csak azt tudtam, hogy meg akarom élni a történet minden egyes pillanatát. Éreztem a boldogságát, szárnyaltam vele. Éreztem a fájdalmát, végig jártam vele a gyötrő éveket. Ha nevetett, nevettem. Ha sírt volt, hogy én is. Éreztem, ahogy összeomlik, és éreztem, ahogy maga alá gyűr a regény. Aztán eszembe jutott: „És újra felkel a nap”. Ahogy Eszti is, úgy én is szembenéztem egy reménytelibb szebb nappal. Láttam magam előtt, ahogy megerősíti a szépségpöttyét, kirúzsozza a száját, és elsimít egy ráncot a ruháján, majd egy jobb nap gondolatával kilép a verandára. Fogadjátok szeretettel írásomat Pap Éva: És újra felkel a nap című könyve nyomán.

Tovább

Rejtélyes eltűnések borzolják a kedélyeket

2020. március 06. 10:00 - TőthBerni

A kék homokóra tehet mindenről?

Christelle Dabos A Tél jegyesei című könyvének olvasását követően – melyről itt írtam - , alig vártam, hogy megkaparinthassam Ophelie és Thorn történetének folytatását. A Tükörjáró sorozat második része a Rejtélyes eltűnések a holdvilágban címet viseli, terjedelmes 660 oldala mégsem tűnik túlzásnak, ugyanis a történet lendületes, magával ragadó és az ember szó szerint falja a sorra következő oldalakat.

060fb808-0098-4d05-9972-3ec5c8c1200d.jpeg

A történet:

Ophelie-nek mostmár egyedül kell érvényesülnie a Sarkon és a kezdeti megpróbáltatások után – melyet az első részben megismerhettünk – okkal feltételeznénk, hogy ezúttal könnyebb dolga lesz, ennek ellenére továbbra is kihívások tömkelegével találja szemben magát.

Legelső megmérettetésként bemutatásra kerül a Sark családfője előtt, ezzel pedig újból a figyelem középpontjába kerül. A bemutatkozás rövidsége ellenére is nyomot hagy Faruk nagyúrban, melynek eredményeképpen Ophelie-t másodmesélőnek nevezi ki. Ophelie mindent elkövet annak érdekében, hogy a családfő kívánságát teljesíteni tudja, de természetesen ehhez a rosszakaróknak is lesz egy-két hozzáfűzni valójuk.

Ezzel párhuzamosan az udvarban sem áll meg az élet, a mindennapi áskálódások hamar rejtélyes eltűnésekhez és megmagyarázhatatlan esetekhez vezetnek. A rejtélyek megoldását a klánok közötti háborúk és a családok közötti összeesküvés-elméletek teszik színesebbé. A rendkívüli események Faruk nagyúrnak is szemet szúrnak ezért ismételten Ophelie-t éri a megtiszteltetés, hogy rejtett képességeit bevetve fedje fel az eltűnések okait.

Ophelie ebben a zavaros helyzetben csak vőlegényére, Thornra számíthat és mivel az Írónő némi romantikát is csempészett a sorok közé, így a két szereplőnek együttes erővel kell fellépniük az őket ért támadások ellen.

Ophelinek vajon lesz-e lehetősége elolvasni Faruk könyvét vagy esetleg ebben is újabb akadályokat gördítenek elé? Vajon Thorn hirtelen eltűnése véletlen vagy egy újabb árulás műve? – a fenti kérdésekre részben választ kaphatunk a Tükörjáró sorozat második részéből.

Miért szerettem ezt a részt?

Az első részben megismerhettük a szereplők rejtett képességeit és a főbb helyszíneket. A második rész ennél már jóval tovább megy, sokkal részletesebben eleveníti meg a szereplők belső motivációt, ugyanakkor a krimi szál bevezetésével mégsem válik a történet sablonossá. Christelle Dabos kiválóan mutatja be, hogy még a legnagyobb hatalommal bíró emberek is cipelhetnek olyan múltbeli terheket, melyek a mai napig kihatással van személyiségükre.

A cselekményt úgynevezett Töredékek színesítik, ezáltal jobban megismerhetjük a múlt azon eseményit, amelyek a mai világkép kialakulásához vezettek.

Kiknek ajánlom, mikor olvasd:

Mindenképpen olvasd el ha tetszett az első rész, ha kíváncsi vagy Ophelie boldogulására az udvarban vagy ha tudni szeretnéd, hogy alakult Berenilde sorsa.

Fanatikusok a művet akár egy hétvége alatt is elolvashatják, míg a lelkes rajongóknak azért három- öt napot saccolnék a könyv befogadására.

A folytatás természetesen most sem maradhat el, hiszen a könyvesboltokban már megtalálható a sorozat harmadik része: Bábel emlékezete címmel.

Viszonylag későn fedeztem fel a Tükörjáró sorozatot, annyi előnyöm mégis származik belőle, hogy így mind a három részt egyhuzamban tudom majd elolvasni. Ennél a pontnál viszont megtörik a varázs, ugyanis a sorozat negyedik része sajnos csak jövőre várható, így az addig fennmaradó időszakot igyekszem majd további remek könyvekkel eltölteni.

Tóth Detti

 

 

Julia Donaldson: Graffaló

2020. március 02. 10:00 - PIr0s

Vendégszerzőnk, Eszter, elhozta nektek első könyvajánlóját. Fogadjátok szeretettel!

Julia Donaldson Angliában a kilencvenes évek elején robbant be gyermekkönyvíróként, nálunk mégis sokak számára ismeretlen szerző. Biztos vagyok benne, hogy aki egyszer megismerkedik vele, onnantól kezdve nincs megállás, és tele lesz a könyvespolc a meséivel.

abb8c8b1-b712-4748-bfcb-ea641ec704f6.jpeg

Mi is véletlenül találkoztunk vele 3 évvel ezelőtt, amikor egy céges Mikulás-ünnepségen a Graffaló című meséjét választotta az akkor 3,5 eves kisfiam magának ajándékkönyvként.

Az erdőben sétált egy barna egérke…És jött, látott, győzött. A rímekbe szedett szórakoztató történetet aznap körülbelül 10-szer olvastuk el, és azóta már vagy ezerszer. Szerencsére annyira helyesek mind az illusztrációk, mind a mese, hogy szülőként is szívesen olvassuk minden este újra és újra.

A magyar rímekről Papp Gábor Zsigmond gondoskodott, a kiváló illusztrációkat pedig Alex Schäffer készítette a meséhez, amelyben végig követhetjük egy kisegér sétáját az erdőben, ahogy furfangosan túljár minden állat eszén, sőt még a félelmetes Graffalónak is be tudja bizonyítani, hogy ő, az egéreke, még nála is félelmetesebb, ő az erdő legrettentőbb réme. Aki kíváncsi hogyan, olvassa el a mesét.6988d36d-38be-4069-9b69-a9be7fc92b73.jpeg

És akinek egy mese nem elég, az rögtön folytathatja a Graffalókölyökkel, ahol a bonyodalmak tovább folytatódnak. A Graffalónak már gyereke van, aki nem tudja elhinni, hogy tényleg létezik egy félelmetes egérke, akitől mindenki fél. Elindul, hogy kiderítse mi is az igazság. Vajon a kis graffalókölyök eszén ugyanúgy túljár az egérke, mint az első kötetben a Graffalóén.

A történetek a Pagony gondozásában jelentek meg, különösen szeretjük, hogy keménylapos, A5-ös méretű könyvecskék, így igazán gyerekkézbe valók (felnőttként is nagyon kényelmes kézbe venni, ágyban fekve olvasni belőle). A 3 évesek már élvezettel hallgatják, nálunk pár olvasás után meg is jegyezték fejből az egészet, és sokszor idézik a kedvenc mondataikat is belőle. Szerintem még az épp betűkkel ismerkedő kisiskolás korosztálynak is jó olvasásgyakorló könyvek lehetnek.

 

Eszter