Könyves Kertünk

Könyvek és Kultúra Kompromisszumok nélkül

Történet egy házaspárról, akik a Jazz-korszakban ragadtak

2020. március 23. 10:00 - TőthBerni

Olivier Bourdeaut Merre jársz, Bojangles? című művét már több hónapja kerestem a helyi könyvtárban de mindig az utolsó pillanatban vitték el az orrom elől. Legutolsó próbálkozásomat siker koronázta, így nagyon megörültem, hogy végre én is a kezemben tarthatom ezt a sokak által kedvelt művet.

Számtalan könyvet elolvasva most fordult velem először, hogy egy olyan alkotás került a kezembe, melynek végeztével csak ennyit tudtam mondani: „Gyönyörű történet”.

A könyv régi borítóval:

9cce74a7-d728-42de-9e17-3d21f9c1e4b6.jpeg

Nehéz erről a könyvről írni, én mégis megpróbálom. A mű hangulatát tekintve az Amelie csodálatos életéhez hasonlítható, így, ha még csak szemezgetsz ezzel a könyvvel, érdemes ilyen szemüvegen keresztül olvasnod.

A történet:

Adott egy átlagosnak mondható család, mely különös életmódjával mindig a figyelem középpontjába kerül. Rendhagyó életüket kisfiúk szemszögén keresztül ismerhetjük meg, melyet az édesapa napló bejegyzései egészítenek ki. Az édesapa a racionalitás talaján álló jogász, aki feltétel nélküli szerelmet érez az édesanya iránt. Az édesanya „nem e világi”, kicsit bohém, kicsit művészlélek, aki a jazz-korszakban ragadt és azóta is ebben a szellemben éli mindennapjait. A szülők kitalált történetekkel színezik ki a valóságot és egész nap Nina Simone Mr. Bojangles című száma szól a gramofonból.

„Anya gyakran elmesélte Bojangles úr történetét. Ez a történet olyan volt, mint Mister Bojangles zenéje: szép, táncra csábító és mélabús. Ezért szerettek a szüleim lassan keringeni Bojangles úrral, olyan zene volt ez, ami megszólítja az érzelmeket.”

Az édesanya viselkedése és a család különös életformája már az első oldalaknál szemet szúr a szemfüles Olvasónak, így a történet előrehaladtával hamar rádöbbenhetünk a fájó igazságra, mely szerint a család különös életstílusa nem csupán hangulat kérdése.

„A feleségem különös viselkedése töltötte ki az egész életemet, befurakodott minden szögletébe, ez foglalta el az óra egész számlapját, falt fel minden másodpercet. Tárt karokkal fogadtam az őrületét, majd szorosan magamhoz öleltem, hogy engem is átjárjon egészen, bár féltem, hogy ez az édes őrület nem tarthat sokáig. Az ő szemében a valóság nem létezett.”

Konklúzió:

Olivier Bourdeaut Merre jársz, Bojangles? című alkotása rövid terjedelme ellenére is több aspektusból értelmezhető, ezáltal kiváló szellemi csemegének minősül bármelyik élethelyzetben. A műben egyszerre van jelen a feltétel nélküli szeretet, a család szentsége valamint mindent elsöprő és túlélő szerelem.

Ha ezt a könyvet olvasod gyönyörűen megírt mondatokkal, érdekes szófordulatokkal és fanyar iróniával találkozhatsz, melyek alapjaiban kérdőjelezik meg az Élethez való hozzáállásodat.

Az alkotás új kiadásban, szintén a Magvető kiadó munkáját dícséri:

60a2c732-12c3-48fa-ad8b-59d773ba5d5e.jpeg

Kiknek ajánlom?

Mindenkinek, minden élethelyzetben. A mű garantáltan újraolvasós kategóriába tartozik, ezért jó szívvel ajánlom mindenki könyvespolcára.

Tóth Detti

 

komment
süti beállítások módosítása