Könyves Kertünk

Könyvek és Kultúra Kompromisszumok nélkül

Egy év, mialatt megváltozhat az Életed

2020. május 18. 14:00 - TőthBerni

Egy év Rómában

Nyakunkon a nyár ezért igyekeztem olyan könyvet választani nyári olvasmányomként, mely anélkül repít el egy másik országba, hogy valóban utaznom kellene. Nem elégedtem meg az "egyszer-olvasható" kategóriával sem, így mindenképpen olyan művet kerestem, mely többet adhat, mint „egy nyári kaland”. Így esett a választásom Baráth Viktória:Egy év Rómában című könyvére mely 2018-ban jelent meg az Álomgyár kiadó gondozásában.

d199ef41-ca50-4bda-b9a6-a25911205e6c.jpeg

A történet:

Leila Findley 30 éves író, kinek élete az írás körül forog azonban egy ideje képtelen rávenni magát az alkotásra ezért folyamatosan késik kéziratának leadásával. Szerkesztője alkut ajánl a lány számára: egy év alkotói szabadságra küldi Leilát a festői Rómába, cserébe hazaérkezésekor kiadható kézirattal kell szolgálnia.

Leának „Az örök városban” teljesen egyedül kell boldogulnia. A kezdeti földrajzi és nyelvi nehézségeket követően egy nap váratlan segítő érkezik megmentésére, Johnatan Raymond atya személyében. A helyzet abszurditását csak Lea ateizmusa tetőzi, ennek ellenére a két szereplő között nem várt érzelmek kialakulásának lehetünk szemtanúi.

Lea, Raymond atya oldalán fedezheti fel Róma szépségeit és értheti meg a hamisíthatatlan dolce vita életérzést. Egy kérdés azonban továbbra is megválaszolatlan marad számunkra:

Mi az erősebb a szerelem vagy az örök eskü egy felsőbb hatalomnak?

Konklúzió:

Ugyan első olvasatra az Egy év Rómában hamisíthatatlan szerelmi történetnek tűnhet, ahol a szerelem minden akadályt legyőz, ugyanakkor ne legyenek illúzióink, ugyanis aki már olvasta Baráth Viktória könyveit, nagyon is jól tudja, hogy az Írónőnél mindig van egy plusz csavar, amely az egész történetet más megvilágításba helyezi…

Miért ajánlom?

A könyvet ajánlom lelkes Olaszország rajongóknak, ugyanis az Írónő pontos tájleírásival hamar olyan érzetünk támad, mintha a mi is az étterem teraszán ülve fogyasztanánk el kedvenc cappuchinónkat, a naplementét szemlélve sétálnánk a Pontifex Maximuson vagy tradicionális olasz fagylaltot kóstolnánk a Trevi-kút tövében.

Mikor olvasd?

Mint a bevezetőben is írtam, ha nem „egynyári kalandot keresel”, ha úgy érzed elvesztetted a kontrollt az életed felett és segítségre van szükséged, hogy visszaszerezd azt. Ha szeretnél feltöltődni pozitív életszemlélettel és végül, ha szívesen merítesz inspirációt különböző élethelyzetekből.

Egyet azonban mindenképpen garantálni tudok: az Egy év Rómában meghatározó olvasmányélmény lehet, ha tudod, hogyan kell a sorok között olvasni.

 Tóth Detti

 

 

 

 

komment
süti beállítások módosítása