Könyves Kertünk

Könyvek és Kultúra Kompromisszumok nélkül

Rejtélyes eltűnések borzolják a kedélyeket

2020. március 06. 10:00 - TőthBerni

A kék homokóra tehet mindenről?

Christelle Dabos A Tél jegyesei című könyvének olvasását követően – melyről itt írtam - , alig vártam, hogy megkaparinthassam Ophelie és Thorn történetének folytatását. A Tükörjáró sorozat második része a Rejtélyes eltűnések a holdvilágban címet viseli, terjedelmes 660 oldala mégsem tűnik túlzásnak, ugyanis a történet lendületes, magával ragadó és az ember szó szerint falja a sorra következő oldalakat.

060fb808-0098-4d05-9972-3ec5c8c1200d.jpeg

A történet:

Ophelie-nek mostmár egyedül kell érvényesülnie a Sarkon és a kezdeti megpróbáltatások után – melyet az első részben megismerhettünk – okkal feltételeznénk, hogy ezúttal könnyebb dolga lesz, ennek ellenére továbbra is kihívások tömkelegével találja szemben magát.

Legelső megmérettetésként bemutatásra kerül a Sark családfője előtt, ezzel pedig újból a figyelem középpontjába kerül. A bemutatkozás rövidsége ellenére is nyomot hagy Faruk nagyúrban, melynek eredményeképpen Ophelie-t másodmesélőnek nevezi ki. Ophelie mindent elkövet annak érdekében, hogy a családfő kívánságát teljesíteni tudja, de természetesen ehhez a rosszakaróknak is lesz egy-két hozzáfűzni valójuk.

Ezzel párhuzamosan az udvarban sem áll meg az élet, a mindennapi áskálódások hamar rejtélyes eltűnésekhez és megmagyarázhatatlan esetekhez vezetnek. A rejtélyek megoldását a klánok közötti háborúk és a családok közötti összeesküvés-elméletek teszik színesebbé. A rendkívüli események Faruk nagyúrnak is szemet szúrnak ezért ismételten Ophelie-t éri a megtiszteltetés, hogy rejtett képességeit bevetve fedje fel az eltűnések okait.

Ophelie ebben a zavaros helyzetben csak vőlegényére, Thornra számíthat és mivel az Írónő némi romantikát is csempészett a sorok közé, így a két szereplőnek együttes erővel kell fellépniük az őket ért támadások ellen.

Ophelinek vajon lesz-e lehetősége elolvasni Faruk könyvét vagy esetleg ebben is újabb akadályokat gördítenek elé? Vajon Thorn hirtelen eltűnése véletlen vagy egy újabb árulás műve? – a fenti kérdésekre részben választ kaphatunk a Tükörjáró sorozat második részéből.

Miért szerettem ezt a részt?

Az első részben megismerhettük a szereplők rejtett képességeit és a főbb helyszíneket. A második rész ennél már jóval tovább megy, sokkal részletesebben eleveníti meg a szereplők belső motivációt, ugyanakkor a krimi szál bevezetésével mégsem válik a történet sablonossá. Christelle Dabos kiválóan mutatja be, hogy még a legnagyobb hatalommal bíró emberek is cipelhetnek olyan múltbeli terheket, melyek a mai napig kihatással van személyiségükre.

A cselekményt úgynevezett Töredékek színesítik, ezáltal jobban megismerhetjük a múlt azon eseményit, amelyek a mai világkép kialakulásához vezettek.

Kiknek ajánlom, mikor olvasd:

Mindenképpen olvasd el ha tetszett az első rész, ha kíváncsi vagy Ophelie boldogulására az udvarban vagy ha tudni szeretnéd, hogy alakult Berenilde sorsa.

Fanatikusok a művet akár egy hétvége alatt is elolvashatják, míg a lelkes rajongóknak azért három- öt napot saccolnék a könyv befogadására.

A folytatás természetesen most sem maradhat el, hiszen a könyvesboltokban már megtalálható a sorozat harmadik része: Bábel emlékezete címmel.

Viszonylag későn fedeztem fel a Tükörjáró sorozatot, annyi előnyöm mégis származik belőle, hogy így mind a három részt egyhuzamban tudom majd elolvasni. Ennél a pontnál viszont megtörik a varázs, ugyanis a sorozat negyedik része sajnos csak jövőre várható, így az addig fennmaradó időszakot igyekszem majd további remek könyvekkel eltölteni.

Tóth Detti

 

 

komment
süti beállítások módosítása