Könyves Kertünk

Könyvek és Kultúra Kompromisszumok nélkül

Könyvet Mindenkinek!

2019. december 18. 10:00 - TőthBerni

Karácsonyi Könyvajánló

Nyakunkon a karácsony, ez pedig egy könyvmoly számára lehet sorscsapás, maga a menyország vagy akár mindkettő egyszerre. Amíg a rutinos Olvasók lecsaptak a kihagyhatatlan Black Friday akciókra, addig mások gondosan összeállított kívánságlistával érkeznek a könyvesboltokba. Bármelyik csoportba is tartozol, a Könyves Kertünk blog oldal gondol azokra az Olvasókra is, akik annyira belemerültek egy jó könyv olvasásába, hogy most eszméltek csak rá a karácsonyi vásárlásdömpingre, az ezzel együtt járó stresszre és persze a soha véget nem érős agyalásra.

Nekik készült most ez rövidebb – de annál lényegretörőbb Karácsonyi Könyvajánló – , hogy a bevásárlás és az Ünnepek ne csak a stresszről szóljanak.

Ha mi lennénk a Ti helyetekben, Mi biztosan ezen könyvek közül választanánk:

A tél és a sport szerelmeseinek ajánljuk:

Backman: Mi vagyunk a medvék

225e7484-c1b3-4a30-9484-d15f41ea7923.jpeg

Van egy város valahol az erdő közepén, ahol a tél hosszú, az emberek pedig kemények, mint a jég. Nincs se turizmus, se ipar, se munka, de a remény még pislákol. Van ugyanis valami, ami mindenkit érdekel. Amihez kivétel nélkül mindenki ért. Ez pedig a hoki. Aki azt hiszi, hogy az csak egy játék, nagyon téved. A hoki itt maga a remény. Ebben a szezonban mindenki a Björnstad Hockey junior csapatába veti minden bizodalmát. Egy maroknyi tizenévesbe, akikre hatalmas felelősség nehezedik, mert esélyesek arra, hogy visszahozzák a játék és a város dicsőségét. Fiúk és lányok, apák és anyák története ez a könyv. Egy csapat története, amely mindennél fontosabb. A férfiasságé és a csoportszellemé. A tehetségé. Családoké. És egy bűntetté, amely olyan hullámokat gerjeszt, akár a vízbe dobott kő. Mennyire fontos a győzelem? Mit érünk a csapatunk nélkül? Mit bír ki egy barátság? Hogyan védhetjük meg a gyerekeinket? Backman Björnstad-sorozatának első része egészen más, mint amit a szerzőtől megszoktunk, mégis hihetetlenül ismerős.

Ezt a történetet meg kellett írni. Mert nemcsak a björnstadiakról, de rólunk is szól, mégpedig húsba vágóan. Aki egyszer belépett Backman világába, az nehezen szakad el tőle.

 

 Fredrik Backman: Egymás ellen

31c0c8dd-8bd5-49ea-bbc3-d3c89b494ddf.jpegVan egy város az erdő sűrűjében, távol mindentől. Szívós és szorgalmas emberek lakják, akik tudják, hogy az élet se nem könnyű, se nem fair. De bármilyen nehéz idők is járnak, van egy dolog, ami lelket önt beléjük, és elfeledtet minden mást: a hoki. Az előző szezonban történt tragikus események utáni hónapokban járunk. A két barátnő, Maya és Ana egy eldugott szigeten tölti a nyarat, megpróbálják kizárni a külvilágot, de semmi nem úgy alakul, ahogy remélik. Björnstad és a szomszédos Hed közötti rivalizálás a pénzért, a hatalomért és a túlélésért folytatott őrült küzdelemmé fajul, ami a két hokicsapat egymás elleni meccsén tetőzik. Egy fiatal játékos legféltettebb titkáról lehull a lepel, és a város ismét választásra kényszerül. Azt mondják majd, hogy ebben az évben Björnstadba látogatott az erőszak, bár ez hazugság. Az erőszak már rég itt volt.

A regény önálló folytatása a Mi vagyunk a medvék című, világsikert aratott kötetnek.

 

Viszontláthatjuk benne mindazokat, akiknek életébe Backman remek, éleslátásról és együttérző lélekről tanúskodó történetszövésének segítségével már betekinthettünk. Magával ragadó könyv a hűségről, a barátságról és a mindennel dacoló szeretetről.

 

Romantikus olvasóknak, valamint történelem iránt érdeklődőknek ajánljuk:

Irina Reyn: A cári hitves

fde82dba-0ed0-4619-862d-f0036f940a11.jpegA cári hitves két különböző korban élő nő életét mutatja be; egyikük története a jelenkor New Yorkjában játszódik, a másik nő pedig a tizennyolcadik századi Oroszországban él.

Tánya Kagan egy aukciósház becsüse Nem Yorkban, aki a vagyonos orosz milliárdosokat próbálja elbűvölni, hogy licitáljanak élete legnagyobb sikerével kecsegtető aukcióján, ahol a Szent Katalin- érdemrend kerül kalapács alá. Mindeközben megpróbálja megérteni férjének hirtelen és megmagyarázhatatlan távozását.

A nyakék származásának eredete megkérdőjeleződik, és egyre forróbbá válik a hangulat. A szerző elrepíti az olvasót Nagy Katalin világába, a nagyhatalmú cárnő életébe is, aki feltételezhetően a felbecsülhetetlen értékű érdemrend tulajdonosa volt, s akinek idegen származása miatt éppúgy számos gonddal kellett megbirkóznia a cári udvarban, mint Tányának Amerikában.

 

A regény élénken ábrázolja, mennyire elszánt tud lenni egy igazán ambiciózus nő, ha a céljaiért, vagy a házasságáért kell megküzdenie.

 

 

Freda Lightfoot: A borostyán őrzője

4e8fd3dc-d5f6-43b7-ad2d-9338d876ab2a.jpegAngol tóvidék, 1960

A fiatal Abbie Myers hazatér Franciaországból a családi birtokra, miután tudomást szerez anyja haláláról. A család próbálja feldolgozni a nő öngyilkosságát, ezért Abbie elhatározza, hogy szeretett nagyanyja segítségével feltárja anyja és családja eddig elkendőzött titkait.

A nagymama csodálatosan elmesélt történetei visszarepítik őt 1911-be a cári Oroszországba, ahol akkor ő nevelőnőként dolgozott egy elkényeztetett és bosszúszomjas grófnőnél, ám 1917-ben mindannyian kénytelenek voltak elmenekülni a forradalom borzalmai elől.

Miközben Abbie azért küzd, hogy családjában egyetértést teremtsen, ráébred, hogy ezek a régen történt események utórengései okozzák, illetve veszélyeztetik az oly nehezen megteremtett törékeny békét.

 

 

Azon olvasóknak, akik még ilyenkor sem pihennek és egy kis borzongásra vágynak:

J.L. Butler - Tasmina Perry: Enyém vagy

23806c36-ff98-400a-b6f1-f68095abdee6.jpegTasmina Perry első álnéven írt pszichothrillerében a műfaj új területén próbál szerencsét.

Martin felesége hirtelen eltűnik. Egy ideje nem éltek együtt, ennek ellenére a férfi az első számú gyanúsított. Ügyvédje, Francine módszeresen építi a karrierjét és csak egy lépésre van attól, hogy bekerüljön a londoni jogászok krémjébe. Martinnal nagyon vonzódnak egymáshoz és őrült viszonyba kezdenek.

Francine nem bízik meg a férfiban, aki egy különös történettel áll elő. Az ügyvédnő hirtelen titkok és hazugságok labirintusában találja magát...Vajon mi történt azon az estén, amire Francine képtelen visszaemlékezni? A háló egyre szorosabbra fonódik körülötte: nemcsak a karrierje forog kockán, hanem az élete is.

 

 

 

"Elkap és egy pillanatra sem ereszt: felkavaró történet London sötét oldaláról." - Erin Kelly
"Képtelenség letenni: intelligens, lenyűgöző." - Adele Parks "Remekül megírt, lebilincselő történet. Kizárt, hogy félbehagyd." - Jane Corry

 

Steve Cavanagh: Tizenhárom
e2de7798-e1d0-4efc-94c6-026723b5340f.jpegA sorozatgyilkos nem a vádlottak padján ül, ő éppenséggel az esküdtszék tagja.


Ők voltak Hollywood legmenőbb és legmeghatározóbb párja. A világ a lábuk előtt hevert. Most egyikőjük halott. Robert Solomont, az ünnepelt hollywoodi csillagot gyönyörű felesége brutális meggyilkolásával vádolják. Ez az évszázad celebgyilkossági pere, és a védelem még valakit be akar venni a csapatába: a szélhámosból lett ügyvédet, Eddie Flynnt.

 

Minden bizonyíték Robert ellen szól, de ahogy a tárgyalás megkezdődik, egy sor baljóslatú esemény kétségeket ébreszt Eddie-ben.Mi van akkor, ha nem csak egyetlen színész van a tárgyalóteremben? Mi van akkor, ha nem az igazi gyilkos ellen folyik a tárgyalás? Mi van akkor, ha a gyilkos az esküdtszék tagja?

 

 

Steve Cavanagh, ír származású író végre magyarul is megjelenő története Írországban elnyerte az Év bűnügyi regénye díjat. A páratlanul izgalmas és fordulatos jogi krimi minden pillanatban gondolkodásra ösztönzi az olvasót.

 

Letehetetlen Könyvekben és

Olvasmányélményekben

gazdag

Kellemes Karácsonyi Ünnepeket

Kívánunk Mindenkinek!

 

A Könyves Kertünk blog csapata

 

komment
süti beállítások módosítása