Könyves Kertünk

Könyvek és Kultúra Kompromisszumok nélkül

Higgy a kérdések erejében!

2020. január 23. 10:00 - PIr0s

Papp Miklós - A Papp válaszol

Olyan élethelyzetbe kerültem, amikor a motivációt adó könyvekre óriási szükségem van. Nem az élet igazságait boncolgató írásokra gondolok, amiket aztán közhellyé facsart bölcsességekkel kivonatolhatunk a reggeli vajas-felvágottas zsemlénk majszolása közben, hanem a mély tartalmakra, konkrét szituációkat megvizsgáló, feltáró munkákra, húsig hatoló leírásokra. Nem komplex megoldásokat keresek, nem gyógyírt egy bizonyos fájdalomra, nem a jótékony felejtés receptjét, hanem valódi segítséget. Hiteles segítséget tapasztalt emberek gondolatai által, akik nem az igazság kimondásának szentelik életüket, hanem életükkel, életvitelükkel mutatnak rá azokra a bizonyos igazságokra.

Szerencsére két ilyen jellegű könyv is az utamba került az elmúlt hetekben. Az egyik a 777blog.hu jóvoltából, akik recenziós példányt küldtek számunkra, hogy Papp Miklós - A Papp válaszol című, tavaly novemberben megjelent kötetét megismerhessük. Ezúton is köszönjük a bizalmat és a lehetőséget.

A 777blog.hu egy olyan, alapvetően fiatalokból álló közösség, akik a vallás akusztikájával szólnak hozzánk. Ha nem vallási témájú könyvet keresünk, A Papp válaszol akkor is tökéletes választás lehet, hiszen a könyvben kérdezz-felelek jelleggel kapunk eddig talán sohasem hallott válaszokat a mindennapi problémáinkat érintő kérdésekre. Papp Miklós görögkatolikus pap ugyanis nyíltan és készséggel válaszol akár a zavarba ejtő kérdésekre is, válaszainak struktúrája pedig következetes és jól érthető.

Papp Miklós 1972-ben született Nyíregyházán. 1997-ben szentelték görögkatolikus áldozópappá. Nős, három gyermek édesapja. Teológiai tanulmányai során PhD fokozatot szerzett és számos, katolicizmus és erkölcsteológiát boncolgató tanulmánya jelent meg magyar és német nyelven egyaránt. (Forrás: www.sapientia.hu)

covers_581269.jpgA mókás borító, noha biztosan nem ez volt a készítők célja, egy pillanatra megbotránkoztat: egy papi öltözetet viselő férfi mosolyogva okostelefont nyomkod. Látszólag a legnépszerűbb közösségi platformon görgeti a hírfolyam legújabb információit és még élvezi is. Nem az az első benyomásom róla, hogy ő egy dogmatikus személyiség, hanem épp ellenkezőleg: vonakodás nélkül ismerősnek jelölném. Papp Miklós közvetlensége tehát már az előtt egyértelművé válik az olvasó számára, hogy a könyvet egyáltalán fellapozná és ezzel együtt máris inspirálóan hat, hisz motoszkálni kezd bennünk a kérdés, mi újat tud nekünk mondani.

Papp Miklós a kérdések teremtő erejére alapozza rendhagyó tevékenységét. A kérdezés ugyanis létszükséglet, a fejlődés, haladás alapfeltétele, meghatároz új irányokat, újabb és újabb lehetőségeket nyújt. Aki nem kérdez, talán nem is él igazán, kétkedés nélkül pedig soha nem lehetünk egészen biztosak a környezetünkben, világunkban, saját magunkban. Papp Miklós tehát rendkívül örül minden neki címzett kérdésnek és boldogan meg is válaszolja azokat. A 777blog.hu közösség felületén állandó rovat keretein belül teszi mindezt, a legérdekesebb kérdéseket csokorba fogva pedig kézzel foghatóvá tette számunkra könyve által.

A kérdések által célzott témák vegyesek: szerelem, házasság, sőt, a szexualitás is számos kérdésben felvetődik, de szót kap a barátság, szülő-gyerek kapcsolat vagy akár a lelkiismereti kérdések (pl. a háborús konfliktus során elkövetett gyilkosság problematikája) Mivel szerteágazó területekre kalauzolnak a kérdések és válaszok, sok érdekességgel is bővülhet tudástárunk, legyen szó történelmi utalásokról, bibliai eseményekről vagy akár pszichológiai vetületről.

Nincs tabu és nincsenek dogmák. Mentesít a megfelelés kényszere alól, sőt, megértő, elfogadó, empatikus. Az embert nem a tökéletességre ösztönzi, hanem tökéletlenségének felvállalására, miközben hangsúlyozza a tenni akarás, a szükséges változtatás fontosságát. A kérdezés mindig az első lépés. Nem akarja meggyőzni a szkeptikust vagy megnevelni a kamaszt. Nem is irányító e beszélgetések során. Olyan inkább, mint egy nagyon jó beszélgetőpartner, aki nem intéz el egy biccentéssel vagy egy kurta félmondattal, ugyanakkor a konzekvencia mindenkor a miénk. A válaszai mindig terjedelmesek és jól kifejtettek, de ami a legfontosabb, közérthetőek. Csínján bánik a bibliai utalásokkal, de annyit egyértelműen megkapunk a vallásból, ami Papp szerint emberi mivoltunk, földi létünk tükrében mindenképpen fontos  lehet számunkra. Ő az a pap, aki nem fölénk kerekedve ad intelmeket, hanem közelebb lép hozzánk, sőt, leül mellénk és jól célzott poénnal felold bennünk minden esetleges kételyt az egyház szigorúan metsző kereteivel kapcsolatban. Szigorról ugyanis szó sincs, s mire a könyv végére érünk, végtelen nyugalmat és hálát érezhetünk.

Papp Miklós azonban nem csak online rovatában kész nyílt és korrekt választ adni bármely beérkező kérdésre, de "OFFLINE" előadásai során személyesen osztja meg velünk bölcsességeit. A könyvbemutatóval egybekötött 2019. novemberi OFFLINE eseményt - paradox módon - csak online tudtam követni, ám még képernyőn keresztül is átjött az az elhivatottság és szeretet, amit Papp Miklós nyújt hallgatóinak. Óhatatlanul odatapadt a tekintetem a monitorra és figyeltem. Ez nem tudatos, kényszerű hallgatás volt, éreztem, hogy nyitottá váltam alig néhány perc alatt Papp meglátásai iránt. Mosolyt csalt az arcomra, elgondolkodtatott, rádöbbentett és meghatott. Sőt, olykor meglepett. Bizton állíthatom, hogy Papp Miklós OFFLINE programjai mindenki számára érdekesek lehetnek, így arra buzdítom Olvasóinkat, legalább egyszer szánjanak erre időt, akár online, akár a helyszínen személyesen.

De hogy addig se maradjatok Papp-élmény nélkül, kövessétek a 777blog.hu oldalt, Papp Miklós rovatát és gondolatait, valamint ha tehetitek, lapozzátok fel A Papp válaszol című könyvet is, hogy ti is megismerhessétek egy koránt sem hétköznapi ember hétköznapi kérdésekre adott sajátos válaszait.

 

Piros

 

komment
süti beállítások módosítása