Könyves Kertünk

Könyvek és Kultúra Kompromisszumok nélkül

Gyerekkönyvekkel a kutyatartásról

2019. október 04. 10:00 - PIr0s

Ezeket a könyveket mindenképp olvassátok el, mielőtt a gyerek kisgazdi lesz!

Ahol gyerek van, ott előbb-utóbb a kutyatéma is felüti a fejét, még ha csak elméleti szinten is. Hiszen melyik kisgyerek ne szeretne egy puha (kölyök)kutyát, akivel jókat lehet játszani, akit kedvére dögönyözhet, és aki különlegesebb barát, mint az ovis pajtások vagy a szomszéd kisfiú, aki mindig készséggel kölcsönadja a kedvenc dömperjét? Idilli képként képzeljük magunk elé gyerekeinket, ahogy büszkén vezetgetik a póráz másik végén csetlő-botló kis jószágot, de sokan esnek abba a hibába, hogy ezzel az illúzióval élét veszik a kutyatartással kapcsolatos dilemmáknak és jogos kétségeknek.

Mivel rendületlenül hiszünk abban, hogy a gyerekek lelki- és gondolatvilágához a könyveken át vezet az út, cikkünkben bemutatunk néhány gyerekkönyvet, amik játékos formában, kedves történeteken keresztül mutatnak rá a kutyatartással szorosan összefüggő felelősségvállalásra, a járulékos kötelezettségekre, feladatokra, és amelyek kellő felkészítéssel szolgálhatnak gyereknek és szülőnek egyaránt, ha minden jel arra utal, itt bizony kutya érkezése várható.

Babucs Éva: Gondri gazdát keres és Gondri gazdára talál

2241098_5.jpgGondri egy szeretetre méltó kutya, aki társaihoz képest nagyon fura: éjfekete, fajtája meghatározhatatlan, egyedül kóborol a nagyvilágban, a szíve pedig tele van reménnyel. Minden és mindenki iránt nyitott, valamiért őt mégsem akarja senki, mert kajla a füle, mert "nem látszik a sötétben", mert faragatlan. Pedig nagyon vágyik egy társra, és miközben kalandjai során megismerkedik sok-sok hozzá hasonlóan fura állattal, egyre kilátástalanabbá válik a helyzete. Ő mégis lelkes és mégis bízik a világban.

E kedves illusztrációkkal ellátott sorozatban egy olyan kiskutya lelkivilágát ismerhetjük meg, akit eldobtak és akit nemtetszés alapján ítélnek meg, holott a kis eb mélyen benne rejlő értékei alapján igazán jó barát válhatna belőle.

2241093_5.jpg

A könyv arra vezeti rá olvasóit, hogy a nem közönségkedvenc kutyák semmiben sem különböznek fajtiszta, "jól szituált" társaiktól. Egy utcán kóborló, keverék kutya is ugyanannyi szeretettel és örömmel tud szolgálni, ha esélyt kaphat a bemutatkozásra. A kutya megismeréséhez és befogadásához azonban hosszú út vezet, ami Gondri esetében számos kalandos találkozást, esetünkben pedig kitartó érdeklődést, elfogadást és türelmet feltételez.

Ajánlott életkor: 2-4 év

 

Gáll Viktória Emese: Borsi mesékindex.jpg

A Borsi mesék azért nagyon jók a rávezetésben, mert vissza-visszaköszön bennük a mondókás képalkotás: minden egyes történet egy kétsoros mondóka köré fonódik. Miért hasznos ez? Mert a gyerek számára így könnyeben rögzül a mondanivaló. Az illusztrációk nagyon szépek, a könyv ideális méretű, az altatás közben elgémberedő kezek is nagyon jól tudják tartani akár egymaguk is. Borsi egy kis tacskó. Gazdája, Vica egy zenészlány. A kettejük mindennapjait mutatják be a történetek és minden egyes lapon ott van az éppen aktuális kétsoros. A mese végére már a kicsik is könnyen megjegyzik, sőt, akár mondják is a mesélővel párhuzamosan. Minden történet cizellált, de gyerekfejjel is jól érthető, bár kétségtelen, nagyon fontos a hangsúlyozás, hogy a szöveg könnyen befogadható legyen. A történetek egyébként kevésbé hangsúlyozzák a kutyatartást, semmint a kislány és a kutya közötti kapcsolatot, a kutya gondolatvilágát, a közös kalandjaikból levonható konzekvenciákat. Ugyanakkor nagyon jó példát állít a gyerekek elé, akik számára a kutyával kötött barátság feszültségoldó, félelemcsökkentő, bizalomnövelő hatással bírhat.

Ajánlott életkor: 2-4 év (szerintünk inkább 3-5) 

Balla Margit: Bibi és Kifli4869659_5.jpg

Bevallom, Bibi és Kifli személyes kedvencem lett. Nem hétköznapi elbeszélés, pontosan olyan hebehurgya, mint egy kisgyerek és egy kajla kölyökkutya, mégis követhető és szerethető. Egy skót juhász mindennapjaiba és gondolataiba nyerhetünk betekintést, akit rendszeresen vinni kell sétálni, aki igényli a játékot és a ráfordított időt, és aki állandóan elfogult, ha fogára való falatról van szó. Bibi pedig olyan kislány, aki nagyon is jól tudja mindezt a kutyájáról és ehhez igazodva bánik vele. Kicsit anyáskodó, ugyanakkor partnere is az ebnek. Mindig fantasztikus ötleteik támadnak és folyamatosan mozgásban vannak. Mindent együtt csinálnak. Kifli számára a közös étkezés a kedvenc időtöltés, már csak azért is, mert kisgazdája mindent megoszt vele és minden igényt messzemenően kielégít. Egyszerűen ért kutyául, Kifli pedig érti Bibi minden rezdülését. A könyv egyértelmű üzenete a felelősségvállalás, valamint az, hogy kellően jó hozzáállással ez a felelősség nem feladat, hanem egy mindennapokat színesítő, közös kaland a legjobb baráttal, a kutyával.

Ajánlott életkor: 5-8 év

 Zelk Zoltán: Egy kutya emlékei

zelk_zoltan.jpgHa van kötődésünk kutyához vagy az ő emlékéhez, akkor Zelk Zoltán garantáltan könnyeket csal a szemünkbe és mosolyt az arcunkra ezzel az imádni való kötettel. Cini, a hároméves tacskó emlékei által megismerhetjük szeretett gazdáit, megszokott környezetét, a világról alkotott nézeteit. Akármilyen furcsán is hangzik, a kutyában tűpontos lenyomatot hagy a környezetéhez kapcsolódó minden élménye. Cini egy boldog, szeretettel teli, hűséges társ, aki készséggel mesél, hogy mi, emberek megértsük őt és kutyatársait. A könyv kisiskolásoknak ajánlott, akik ismerkednek az olvasással és a kutyák világával. Azért lehet hasznos ez a könyv, mert a kutya iránti érzékenyítést kellőképpen támogatni tudja azáltal, hogy rámutat a kisállatok érzelmi intelligenciájára, érzelmi szükségleteire, igényeire és arra, hogy egyáltalán nem mindegy, hogy bánunk kedvencünkkel, ő ugyanis pontosan érez és ért mindent, amit útravalóul kap tőlünk. A könyv nem mellesleg érzelmeinek kifejezéseire is megtanítja kis olvasóját.

"… nekünk az ételnél is jobban kell a szeretet, a simogatás, az emberi szó."

Ajánlott életkor: 7-10 év

Jó olvasást és eredményes felkészülést kívánunk! :)

 

Piros

 

Nálunk többféle, egyedi hangvételű könyvajánlót is olvashatsz.
Ha tetszett ez vagy bármelyik cikkünk, bátran oszd meg barátaiddal és
csatlakozz Facebook-oldalunk követőihez!

komment
süti beállítások módosítása