Könyves Kertünk

Könyvek és Kultúra Kompromisszumok nélkül

Tenyérnyi görbetükör

2019. július 30. 09:00 - ZsuzsiNori

Olivia Edward: Minél több férfit ismerek, annál jobban szeretem a kutyámat

pasivskutya.pngÁlmos hétfő reggel, amikor az első kávémig hirtelen azt sem tudom hol vagyok, - kisgyerekes szülőknél ilyenkor már közel huszonötször hangzik el: ANYA!! - titkon érzelmes búcsút veszek a hétvégétől, és kelletlenül üdvözlöm megint a hétfőt.... Ugye ismerős a szituáció? Így van ez jól. Mi emberek valahogy mindig elégedetlenek vagyunk. Ha sokat esik az a baj, mikor végre eláll és itt az áhított meleg, az sem jó, és egy kis esőért siránkozunk. Pontosan egy ilyen csipás, nyafogós reggelen vittem kávézni Olivia Edward: Minél több férfit ismerek annál jobban szeretem a kutyámat című vicces, nagyon megnevettető, borzasztóan ténymegállapító, és sok esetben nagy igazságokat kimondó könyvét. Előre bocsájtom, hogy véleményem nem általánosítás, saját tapasztalatokon alapszik. Viszont ezt fordítva is meg lehetne írni, férfi szemmel, hiszen mi nők sem vagyunk sokkal könnyebb esetek, velünk sem könnyebb, ezzel ne is áltassuk magunkat. Így keresem azt a bátor férfit, aki hasonlóképp vicces formában képes rólunk - saját tapasztalat alapján - megírni a nagy igazságot.  

 Kimondott igazságok

Érdekes hatása van kimondott szavaknak, még akkor is ha az vicces, nagyon vicces formában van tálalva. Őszintén, legyen az férfi vagy nő, de ki szeretné ha egy kutyával vennék egy kalap alá? Nekem van férjem, és van kutyánk is, Alfréd, akit mindig barátomnak szólítok, és így is érzem. Sok idő kellett, hogy ez a pillanat elérkezzen, de most már megértjük egymást, és tudjuk a barátság egyik alapja a kölcsönös megértés, a bizalom, és egymás tisztelete. Miért van az, hogy vannak emberek, akikből ezek az adottságok hiányoznak, míg 4 lábú barátainkkal ez velük született. 

Apró kitekintésem után nézzünk bele Olivia Edward görbetükrébe. Világméretű igazságokra derül fény, amit én viccesen olvastam fel itthon, tökéletesen jól szórakozva, míg másik felem - Ádám - nem örvendett velem, bár volt olyan, amit elismert, hogy igen így van. "Melyik férfi bírja azt elviselni, ha a felesége többet keres, mint ő? Elvégre a férfi a család feje, és neki kell eltartani a családot." - szó szerinti idézet a férjuramtól. 

"A kutyákat sosem aggasztja, ha többet keresel náluk." 

Görbetükrünk következő mozaik darabkája a játék. A játék, amit négylábú barátaink kitörő örömmel fogadnak, és szaladnak minden után, amit eldobsz neki, és nem zavarja semmi olyan, amiben Te jobb vagy nála. Életem párja mindig győzni akar - ez rám is igaz - így nem ülünk le együtt játszani, mert vita és sértődés lesz a vége, hiszen mindenki nyerni akar. Múltkori kártyaparti: "Viki, az nem számít ha te nyersz, csak előzzem meg Zsuzsit...." - ismét szó szerinti idézet. 

"A kutyád nem akar mindenáron legyőzni téged a játékban."

Na és mi a véleményetek az önigazolásról? Végül is arra, mindenkinek szüksége van, vagy nem? Egy jól eső dicséret, néhány kedves szó, vagy akár egy biztató mosoly. Ez mind elég ahhoz, hogy tudjuk jó úton haladunk, vagy csak tudjuk, hogy valamit jól csináltunk. Ez jól esik nőnek, férfinak és a kutyáknak is. De ezt kell bizonygatni is? Bizonyítani is kell, hogy jók vagy jobbak vagyunk? Hmmm.... Vagy ez is olyan férfi hiúság kérdés?

"A kutyáknak nincs szükségük önigazolásra: nem bizonygatják, hogy magasabbra ugranak, gyorsabban futnak vagy több vizet isznak mint más kutyák."

01382353-0f8f-448c-bf98-1a5e6618d37c.jpeg

A könyv és én

A reggeli jókedvet és a könyvet köszönöm Olivia Edwardnak és Corvina kiadónak. (a kiadó nevére kattintva nézzetek szét az oldalukon, nagyon jó könyveket, kiadványokat találhattok) Tenyérnyi könyvében nem csak a férfiak, de azt hiszem mi nők is magunkra találhatunk. Már csak azért is mert nem csak férfi, de női hiúság is létezik. Jó szívvel ajánlom kutyás, és cicás gazdiknak, férfiaknak és nőknek. Korhatár nincs, garantált nevetés viszont annál inkább. Főleg annak, aki a görbetükröt tartja, mert kutyával vagy kutya nélkül, de nem mindegy ám, hogy a tükör melyik oldalán állunk. A könyv az arcizmok mellett az önkritikát is erősíti. Úgy látszik a kritika néha hasznos is lehet. Röviden: Kimondott igazságok férfiakról és kutyákról. Nem csak az éremnek, de a görbetükörnek is két oldala van. Te hol állsz?

A könyvről többet itt tudhatsz meg.

Jó olvasást. 

S.H. ZsuzsiNóri

 

komment
süti beállítások módosítása