Könyves Kertünk

Könyvek és Kultúra Kompromisszumok nélkül

Fogadjunk, hogy te is ebben szenvedsz

2019. július 25. 18:00 - TőthBerni

Íme a heveny rutinitisz tünetei

Érezted már úgy, hogy nem dolgozol jó munkahelyen, nem becsülnek meg a kollégáid és a munkádért sem kapsz semmilyen elismerést? Netán párkapcsolati gondjaid vannak, ahol az évek és a rutin teljesen átvette a hatalmat, ezért a szombatodat a TV előtt kuksolva mackóban töltöd?  Megoldatlan konfliktusaid vannak a családodban? Úgy érzed nem tudsz mindenkinek megfelelni - de nagyon próbálkozol - miközben a szomszéd Pirikének minden jól megy?

Aggodalomra semmi ok, ezek a heveny rutinitisz tünetei.

Napjainkban gomba módjára szaporodnak, egymást érik a különböző önsegítő könyvek, mentor programok melyek mind-mind a nagy Álom beteljesülését és a boldog élet ígéretét hivatottak elültetni az emberekben. Gondoljunk csak a különböző „Ez te is lehetnél” típusú plakátokra és ezoterikus látnokokra. Ha eddig még nem hallottuk volna elégszer, az ismétlés kedvéért még egyszer: „You can do it.”

Fenti bevezető után, pedig következzen az én személyes coach programom, amely könyves blogger lévén Raphaelle Giordano: A második életed akkor kezdődik, amikor megérted, hogy csak egy van című könyvével kezdődött.

52ffb1f4-9021-40ca-af6a-3a3ea7de2582.jpeg

A könyvről, szakszerűen:

A könyv a harmincnyolc éves Camille zűrzavaros életébe nyújt betekintést, amikor egy este majdnem végzetes balesetet szenved. Az első megdöbbenést követően számot vet életével és rájön, hogy annak minden területén csődközeli állapotba került. Boldogtalan a munkahelyén, ahol a jól ismert „burn out” is felütötte fejét. Házassága romokban hever, férje csak egy állandóan dolgozó, robotoló házvezetőnőt lát benne. Kamaszodó fiával sem felhőtlen a kapcsolata, most éli második dac korszakát ezért a tanulás fogalmát hírből sem ismeri. Camille rádöbben, hogy sürgősen változtatnia kell, ezért végső elkeseredésében felkeresi Claude-ot, a híres rutinológust.

Ruti….mi?:

A neves rutinológus pártfogásába veszi Camille-t, azonban a módszerei egyáltalán nem nevezhetők szokványosnak. A program a legváratlanabb helyszíneken történik, a feladatok pedig sokszor idegtépőnek és teljesen értelmetlennek hatnak, mégis Claude esküszik a módszer hatékonyságára. Camille legyőzve szkeptikusságát, a tettek mezejére lép, hetente kap feladatokat, melyek a fokozatosság elvét betartva a legegyszerűbbtől a legbonyolultabbig terjednek.

Üdvözlöm a rutinológusnál:

A könyvön keresztül megismerhetjük a rutinológia módszertanát, mely nem más, mint különböző önismereti módszerek vegyítése. A rutinológia leírását, valamint annak gyakorlatban történő megvalósulását egyaránt végig kísérhetjük a könyv lapjain keresztül. A módszer tartalmazza a jól ismert „hálanapló” fogalmát, a Pozitívumjegyzéket és a SMART célok felállítását. Így együtt lehetünk Camille-lal amikor hirtelen ötlettő vezérelve egy hétvége alatt kifesti a lakást, amikor hőlégballonozás közben megszabadul múltjától (szó szerint), valamint amikor felmond a szokásos 8-tól 4ig tartó, biztos jövedelmet adó munkahelyén és saját vállalkozásba kezd. Természetesen, mint minden sikertörténet, Camille története is pozitív végkifejlettel zárul, benne egy óriási csavarral.

Camille! Ideje, hogy elmagyarázzam: a rutinológia önmagában kitaláció. Valójában kölcsönös segítségláncról van szó, továbbadjuk egymásnak a sikert; az akinek segítettek, maga is rutinológus lesz, és tovább kell adnia, amit megtanult. Maga választja ki, kinek segít majd.

Hogyan használd:

A könyvet ajánlom munkafüzetként használni, így nyugodtan összefirkálható, karikázható és jelölhető. A könyv elsősorban az önismeretre épít, Camille életének bemutatása inkább mellékszálként van jelen, így javaslom ebben a szellemben olvasni.

Kiknek ajánlom a könyvet?

A rutinológia módszerét, bárki bárhol alkalmazhatja, kortól és nemtől függetlenül. A könyvet részletes programleírás jellemzi, így mi lehetünk a magunk rutinológusai és figyelemmel kísérhetjük fejlődésünket. A mű végén szójegyzék segít az eligazodásban, ezáltal megérthetjük a feladatok lényegét, továbbá az egyes lépések bármikor megismételhetők, ha elakadnánk azok megvalósításában.

Én és a könyv:

Raphaelle Giordano műve rendkívül rövid, pár nap alatt elolvasható. Humorral és iróniával egyaránt átszőtt alkotás, így olvasását nyugodt körülmények között ajánlom. A rutinológia módszerét bármelyik életszakaszban érdemes elolvasni és/vagy alkalmazni. Különösen jó olvasmányként szolgálhat hétvégenként, hogy könnyebben kezdjük a hétfőt, valamit szabadságokon is, hogy nyugodtan végig tudjuk gondolni:

A Mi életünk tényleg csak ennyit adhat?

Tóth Detti

 

 

 

 

 

 

 

komment
süti beállítások módosítása