Könyves Kertünk

Könyvek és Kultúra Kompromisszumok nélkül

Egy könyv az első szerelemről, egy könyv az álmokról és a boldog befejezésről

2018. október 09. 09:00 - TőthBerni

Laura Barnett: Variációk egy párra

ff74ea54-c136-481a-ba54-7a145493ec0c.jpegLaura Barnett: Variációk egy párra

A Variációk egy párra című mű, Laura Barnett első regénye mely 2018-ban jelent meg a Park Kiadó gondozásában. A könyv különlegessége, hogy egy életeseményt három különböző aspektusban vázol fel az olvasó számára. Ezáltal a tipikus „Mi lett volna ha?” kérdések megválaszolását is az olvasóra bízza. A könyv lehetőségeket, fikciókat mutat be, melyek leképezése iránymutatásként szolgálhat saját életünkre vonatkozóan is.

A regény Eva és Jim találkozásával kezdődik, majd pedig az alábbi szemszögekből kísérhetjük végig életük alakulását.

 

  1. Variáció: Eva és Jim találkoznak, megismerkednek, összeházasodnak azonban a házasságuknak számtalan próbatételt kell kiállnia, ilyenek a munkanélküliség, a szakmai féltékenység vagy a megcsalás. Mintha csak egy filmet néznénk, lépésről – lépésre láthatjuk mindazt, hogy ezek a hajszálrepedéseket okozó konfliktusok miként vezethetnek töréshez a pár közös életében.

 

  1. Variáció: Eva és Jim találkoznak, de nem tudják közösen folytatni együtt eltervezett jövőjüket. A második variációban a szerző azokat az indokokat, mögöttes tartalmakat jeleníti meg amelyek, mint a mozaikdarabkák együtt, képként összeállva, majd később összeadódva játszanak közre abban, hogy egy döntés meghozatalához mennyi tényezőt kell mérlegelnie az embernek. Megjelennek a lelki síkok, rögzült családi sémák, a múltban rejtőzködő indokok. Az örökölt családminták, amelyek szintén ok-okozati viszonyban állnak a később meghozott döntéseinkkel.

 

  1. Variáció: Eva és Jim ebben az esetben sem folytatják együtt. Mindenki mástól várja a boldog befejezést. Mégis gondolatban sosem engedik el egymást és a véletlenek összjátékának köszönhetően folyamatosan keresztezik egymás életét. Végül arra a következtetésre jutnak, hogy nem rágódnak tovább a múlton, hiszen egyikük sem hibázott és elhatározzák, hogy együtt új alapokra helyezve építik fel életüket.

A könyv befejezése még a jégszívű embereket is melegséggel tölti el, hiszen bármelyik variációt is szemléljük, a lényegen nem változtat: Eva és Jim mindig is szerették egymást.

A mű példaértékűen jeleníti meg a döntések sokszínűségét, a szabad akarat erejét, igazolva ezzel az örök tézist, mely szerint a dolgok nem egyértelműen feketék vagy fehérek.  Ábrázolja, hogy minden döntésünknek számtalan következménye lehet, és hogy nem feltétlenül bűn bizonyos esetekben csak magunkra és a saját boldogságunkra fókuszálni.

A művet ajánlott nyugodt, csendes körülmények között olvasni, hiszen a variációk közötti ugrálás sokszor összezavarja az embert. Ilyenkor én visszalapoztam, így előfordult velem az is, hogy pár fejezetet újra kellett olvasnom, hogy ismét elkapjam a fonalat.

Ajánlom a könyvet azoknak, akik szeretnek továbbgondolni bizonyos dolgokat, azoknak akik az összes körülményt mérlegelve próbálnak jó döntést hozni – ami, persze sosem fog sikerülni - az örök bizonytalan embereknek és mérhetetlen álmodozóknak. Azoknak, akik szeretnek elbújni mások elől, mialatt saját gondolataikban új világot álmodhatnak maguknak.

A könyvről többet megtudhatsz ide kattintva.

Detti

komment
süti beállítások módosítása