Könyves Kertünk

Könyvek és Kultúra Kompromisszumok nélkül

Európa újdonságai

2018. október 06. 14:30 - ZsuzsiNori

pixiz-04-10-2018-10-35-32.jpg

Kedves Olvasók! Bágyadt őszi napsütéssel, kicsit csípős reggelekkel köszönt ránk az október. Hullanak a falevelek, potyognak a diók, gesztenyék, makkok és mogyorók. Elfér már az őszi kabát. Rövidülnek a napok, jobban esik a meleg tea. Növekszik az éjjeli szekrényen a könyvtorony. Gyarapítsuk hát Könyves Kertünket. Az Európa Könyvkiadó jóvoltából három történetet szeretnék nektek bemutatni. Igazi újdonság mind. Október hozza el nekünk őket.

 

eu_szolosi.gifSzöllősi Mátyás: Simon Péter

 "A Simon Péter a fiú regénye. Az ő küldetése, útja, kálváriája. Egy harminchárom éves férfié, aki élete fordulópontján számot vet minden gondolatával, szavával, cselekedetével és mulasztásával. 
Simon diakónus. A feleségét elvesztette, a szülei rég különváltak. Egy napon betegen és rozogán felbukkan évek óta nem látott apja, és "meggyónja" Simonnak, hogy annak idején egy házasságon kívüli, titkos kapcsolatából született egy másik fia is. 
A Váltóáram című kötet utolsó novellájának ebből az alaphelyzetéből kiindulva Szöllősi Mátyás olyan hosszú útra bocsátja hősét, hogy azt a regényidő egyetlen napja alatt lehetetlen bejárni. Ahhoz egy emberöltő tapasztalata is kevés. Mert nem ismerjük, nem értjük, sokszor nem tiszteljük és nem szeretjük egymást - sőt néha még magunkat sem. Holott ha ezen változtatni akarunk, ha meg akarjuk váltani a világot, előbb nekünk magunknak kell megváltoznunk. 

A Simon Péter nyitott mű, sok szabadságot enged az olvasónak. Egyedi, erőteljes szólam a kortárs magyar irodalom polifóniájában." - kiadói ajánlás. A könyvről többet itt tudhatsz meg.  

 

eu_mannok.gifTilmann Lahme: A Mannok

 "Az 1974-ben született német irodalomtörténész könyve dokumentumokra épülő, különleges családregény, Thomas Mann családjának élet- és kortörténete az 1920-as évek elejétől egészen a huszonegyedik század kezdetéig. Thomas Mann 1905-ben vette feleségül a dúsgazdag müncheni famíliából származó Katia Pringsheimet, és 1919-ig hat gyermeke - három fia és három lánya - született tőle. Tilmann Lahme a legidősebb gyermekek, Erika és Klaus kamaszkorától követi nyomon a családtagok külön-külön is regénybe illően fordulatos, a német történelemmel szorosan összefonódó és sok szempontból tragikus sorsát. Kronologikus rendben, évről évre, a párhuzamos életrajzok módszerével halad. 
A Mann-családban mindenki írt, ha mást nem, emlékezéseket, de mindenki az apa nyomasztó árnyékában. Publikált szövegeik mellett Lahme ismeretlen levelek, naplók és feljegyzések százait is áttanulmányozta, és bőségesen idéz belőlük. A tényeket és a dokumentumokat beszélteti, ő maga nem fűz hozzájuk értelmező, minősítő kommentárokat. Éppen ezek a tények oszlatnak el azonban olyan legendákat, amelyeket elsősorban a családtagok maguk híreszteltek el magukról, így többek közt a politikai tisztánlátás és következetesség illúzióját, valamint a családi harmónia ködét." - kiadói ajánlás. A könyvről többet itt tudhatsz meg.  

 

 

eu_goebbels.gifBrunhilde Pomsel, Thore D. Hansen: Goebbels titkárnője voltam

 "1911-ben Berlinben született egy kislány, aki sokra vitte: a Harmadik Birodalom propagandaminiszterének, Joseph Goebbelsnek a titkárnője lett. A mindennapi adminisztrációs feladatok ellátása mellett a német katonák halálozási statisztikáinak meghamisítása volt a munkája. A bukás után sem tanúsított megbánást, elhárította a személyes felelősségét a halálgépezetben elfoglalt szerepét illetően. Csak élete legvégén volt hajlandó interjút adni, melyben többször hangsúlyozta, hogy ő is úgy élt, ahogy a legtöbb német: nem tudott semmiről, mert nem akart tudni arról, ami nem rá tartozott. Ezért is lett az életéből készült dokumentumfilm címe Egy német sors. De vajon milyen tanulságokkal szolgálhat ma egy, a tetteiért felelősséget nem vállaló német gépírónő életrajza? 

A náci propagandaminiszter, Joseph Goebbels titkárnője több mint százévesen őszintén nyilatkozott mindarról, amit Hitler közvetlen környezetében átélt. Kikötötte, hogy az interjú egy része csak halála után jelenhet meg, például arról a kényszerabortuszról, mellyel elvették a zsidó szerelmétől fogant gyermekét." - kiadói ajánlás. A könyvről többet itt tudhatsz meg.

Kívánok mindenkinek jó olvasást. Nézzetek szét a a kiadó oldalán, rengeteg jó könyvvel találkoztok.

A cikk kiadói ajánlást tartalmaz. A képek az Európa Könyvkiadó oldaláról származnak, a borítókép a pinterest oldaláról.

S.H.ZsuzsiNóri 

komment
süti beállítások módosítása