Könyves Kertünk

Könyvek és Kultúra Kompromisszumok nélkül

Tárgyalóasztalok mögött épül az új világ

2019. augusztus 28. 14:30 - TőthBerni

Ha a diplomaták egyszer megszólalnak

Ezen a napon is egykedvűen ülünk a reggeli dugóban, amikor hirtelen lehúzódásra késztet minket egy szolgálati konvoj, álmos de már derűs kerek szemekkel rácsodálkozunk, vajon kit és miért rejtegetnek a sötétített ablakok? Vajon mi lehet az utazásának célja? Talán államfő vagy magasrangú diplomata készül élete legmeghatározóbb tárgyalására? Válaszokat ugyan nem kapunk, de egy pár percre biztosan eltöprengünk a látottakon és nem titok az sem, hogy ilyenkor örült mozgásba kezdenek agyunk fogaskerekei.

"1995-ös megalakulása óta a Corvina Kiadó neve egyet jelent a minőségi könyvkiadással, a művészet, az ismeretterjesztés, a szépirodalom, a gasztronómia és az útikönyvek területének mértékadó képviselője itthon és Európa-szerte."

A Diplomaták mesélik című mű a 2019-es Könyvhét egyik legjobban várt megjelenése volt, ezúton is köszönöm a lehetőséget és a bizalmat a Corvina kiadónak, hogy lehetővé tette, e remek könyv elolvasását.

 „ A diplomáciát sokan művészetnek tartják, de lehet, hogy a kötéltánc jobb szó rá. A diplomata nagy mélységek fölött táncol, úgy, hogy, nincs alatta védőháló. Ha leesik, akkor neki annyi. Vagy ha jobban tetszik: a diplomata mindig célkeresztben van. (…) Sokan azt képzelik, hogy a diplomata egyik fényes  fogadásról jár a másikig, pompás díszebédeken és még pazarabb vacsorákon vesz részt, államfőkkel és más hírességekkel parolázik, miközben napokig, hetekig, olykor évekig tárgyalgat piszlicsáré ügyekről. Szó sincs róla! A diplomata folytonos szolgálatban van.”

c86b1582-773b-4294-a0e8-6355436ea1d1.jpeg

És akkor lássuk a könyvet:

A Diplomaták mesélik című könyv összefoglalóan jeleníti meg a diplomaták hivatali életútját, így a megbízólevél átadásától egészen a búcsúzás pillanatáig kísérhetjük végig a különböző életutakat. Mielőtt még arra gondolnánk, hogy ez is egy monoton, száraz tényfeltáró könyv lenne, mindenkit meg kell, hogy nyugtassak, a mű sokkal többet ad számunkra, mint az rövid terjedelme ellenére gondolnánk.

A könyv sajátossága, hogy egy csokorba gyűjti össze a diplomaták beszámolóit, mondanivalójuk közvetlen baráti hangnemet üt meg, így a cselekmény nem válik unalmassá.  A történeketeket „hallgatva” rájöhetünk, hogy a diplomaták is emberek és munkájuk során számos meghökkentő esettel is találkoznak.

A könyvben több történet is könnyet csal az olvasó szemébe, melyek rávilágítanak a diplomata élet naposabb oldalára, ilyen például a „Vietnámi kalevala”, „A sok fóka”, a „Dábljú Budapesten” vagy pedig a „Baisnisse” című szösszenetek. Ugyanakkor nem feledkezzünk meg arról sem, hogy a diplomaták élete nem csak ragyogásból áll. Mint ahogyan azt a fenti idézet is sugallja, gyakran testközelből élik meg a történelem változásait, melyekre azonnal reagálniuk kell. Erről többek között az „Edzés előtt” és a „Fölmegy a vasfüggöny” című történetben olvashatunk.

Személy szerint kiemelném a „Megfigyelünk” és a „Megfigyelnek” című fejezeteket, az előbbiekben az egyes nemzetek szokásait, utóbbibakban, a diplomatákat védő biztonsági intézkedések kerülnek bemutatásra, még teljesebb képet adva ezzel a címszereplők mindennapjaiból.

Kiknek ajánlom a könyvet?

Ajánlom a könyvet mindenkinek, akit érdekel egy misztikumokkal tarkított hivatás mindennapjai. Azoknak, akik pályaválasztás/módosítás előtt állnak és kacérkodnak gondolattal, hogy milyen lenne külképviseleti szolgálatot teljesíteni. Azoknak, akiket érdekel a protokoll és az etikett világa és nem utolsó sorban azoknak, akik szeretnének teljesebb tudást kapni arról, hogy milyen szempontok szerint rendeződnek a világ dolgai.

Kellemes időtöltést kívánok!

Tóth Detti

 

komment
süti beállítások módosítása