Könyves Kertünk

Könyvek és Kultúra Kompromisszumok nélkül

Így jártunk mi, az Ünnepi Könyvhéten

2019. június 18. 12:00 - TőthBerni

A Könyvhétről, szakszerűen.

Nem árulok el újdonságot azzal, ha azt mondom, hogy megrögzött Könyvmolyként és természetesen a Könyves Kertünk blog csapataként is alapelvünk volt, hogy idén együtt látogatunk el a 90. Ünnepi Könyvhétre, mely ezúttal a Duna-korzón fogadta a lelkes olvasni vágyókat. A Könyvhét idén is fantasztikusra sikeredett – a rendkívüli hőség sem tántorított el minket - így rengeteg élménnyel és könyvvel tértünk haza, mely által komoly várólista növekedés keletkezett mindannyiunknál. Fülszövegek és szubjektív összefoglalók következnek a Könyvhétről, szakszerűen

Detti

Számomra a Könyvhét az év egyik legmeghatározóbb könyves megmozdulása (természetesen a Könyvfesztivállal egyetemben), éppen ezért sosem érkezem konkrét elképzelésekkel a Könyvhétre, ennek ellenére mindig megfogadom, hogy csak a legszükségesebb könyveket veszem meg, aztán idén is mi lett belőle… Lássuk!

3939c8ec-7ae7-4b13-ad0e-2cba19de8632.jpeg

Varga Bea: A siker tintája

Fülszöveg: - Írástechnika, szakmai alapok, sikerreceptek. - Szabotál a múzsa?, - Írói válság és lelki élet. - Interaktív szórakoztató írói kalandkönyv. - Kalandra fel! Ismerd meg a Könyvkiadás titkait! Mi alapján döntenek a lektorok egy kézirat sorsáról? Melyek a leggyakoribb dramaturgiai hibák? Milyen írói eszköztárra van szükség romantika, fantasy, sci-fi, krimi, kalandregény és horror íráshoz?

Szubjektív: Ezekre a kérdésekre mind-mind választ kapunk A siker tintája című könyvben, így a könyvet ajánlom kezdő és haladó Íróknak egyaránt. A könyvet nyugodtan lehet használni tankönyvként is, bátran színezd ki, húzd alá, karikázd vagy hajtogass bele szamárfüleket, ahogy neked jól esik, a lényeg, hogy használd. Minél többször, annál jobb!

Baráth Viktória: Első tánc

Fülszöveg: Zoey minden vágya, hogy musicalszínésznő legyen. Álmai megvalósulásának csak saját gátlásai és felelmei szabnak határt. Hogy bebizonyítsa magának és környezetének rátermettségét, a 21. születésnapján Párizsba utazik, ahol beleszeret a skót származású Owenbe. Nem sokkal később a lány találkozik egy másik férfival is. A lány válaszút elé kerül: a szenvedélyes szerelmet választja, vagy a biztonságos és kiszámítható életet. Netán saját lábára áll, és az álmai megvalósításának él.

Szubjektív: Fiatalabb koromban versenytáncoltam így a tánc világa nem ismeretlen számomra, éppen ezért nem is eshetett volna más könyvre a választásom. Ezen kívül nagyon soka dicsérték már ezt a könyvet, úgyhogy evidens volt, hogy a táskámban a helye. A fülszöveget olvasva már előre érzem, hogy végig fogom izgulni a könyvet…

Baráth Viktória: Igazság II., Az Igazság árnyékában

Fülszöveg: Hannah Jones immár San Franciscóban egyengeti karrierjét. Ő az iroda első számú védőügyvédje, így amikor egy fekete férfit gyilkossággal vádolnak, ő kapja a feladatot, hogy képviselje a védelmet. Az ügy igencsak nagy port kavar, mivel valamennyi áldozat jómódú, fehér bőrű lány. Hannah-nak félre kell tennie saját érzelmeit. Hisz abban, hogy az igazi áldozat a vádlottak padján ül, és mindent megtesz azért, hogy ezt bebizonyítsa. Hannah töretlen lelkesedéssel végzi munkáját egészen addig, míg a múltja ismét árnyékot nem vet karrierjére és szerelmi életére. Képes lehet egy nő elfeledni minden fájdalmat, amit a számára legfontosabb ember okozott? 

Szubjektív: Barát Viktória Igazság I., Az Igazság nyomában című könyvét már volt szerencsém elolvasni és izgatottan várom a történet folytatását, a trilógia nagyszerűségéről pedig a későbbiekben olvashattok tőlem beszámolót.

Heidi W. Durrow: A lány az égből

Fülszöveg: Egyedül Rachel, egy dán édesanya és egy fekete édesapa gyermeke éli túl azt a családi tragédiát, amely egy végzetes reggelen következett be chicagói házuk tetején. Az elárvult kislány új gyámot kap: az afroamerikai nagyanyjával egy többnyire feketék lakta közösségbe kerül, ahol szépsége miatt folyamatosan a figyelem középpontjába kerül. Ez a figyelem végigkíséri, ahogy cseperedik és próbálja feldolgozni a gyászát, miközben lassan megérti, hogy az anyja titka és tragédiája milyen kapcsolatban áll saját bizonytalan identitásával.

Szubjektív: Heidi W. Durrow: A lány az égből című könyve az Álomgyár Kiadó standjánál került hozzám zsákbamacskaként, így ez a könyv számomra is váratlan meglepetés volt. A zsákbamacska a fenti könyvön kívül még Borsa Brown: Az arab lánya 3. című novellás füzetét is magába foglalta.

N. Fülöp Beáta: ADELA Az álmok útján

Fülszöveg: Álom vagy valóság? Nehéz eldönteni sokszor még ébredés után is. Ebben a felnőtteknek szóló kalandos és misztikus sivatagi mesében az Olvasó Adelával együtt keresi a válaszokat a kérdésre, miközben végigjárja a lány számára kijelölt utat, amely a bölcsességhez vezet, hogy ily módon felszabadíthassa szerelmét a reá mért átok alól. Adela még csak nem is sejti, hogy sorsa már jóval korábban megpecsételődött egykor egy álom alkalmával…

Szubjektív: Romantikus lélekként csakis romantikus könyv jöhetett számításba, ezenkívül a borító szépsége is magával ragadott ezért N. Fülöp Beáta ADELA című könyve is mind a várólistámra,- mind pedig a táskámba került.

N. Fülöp Beáta: Hegedűszonáta

Fülszöveg: Hegedűszonáta. Könnyed, kissé pikáns, romantikus szerelmi történet, amelyből kiderül, hogy hogyan talál egymásra egy dúsgazdag fiatal nő és egy hajléktalan sorsra jutott hegedűművész. A szakmai irigység, gyűlölet, féltékenység szította hangulatban összekuszálódott családi szálak várnak kibogozásra. A kulcs a megoldáshoz, a főhősök sorsainak véletlenszerű összefonódásában rejlik.

Szubjektív: Kedvelem a romantikus történeteket. Kedvelem azokat a történeteket, amelyekben valamilyen művészeti ág is bemutatásra kerül. A fülszöveget olvasva megállapítható, hogy a Hegedűszonáta című mű mindkét kritériumnak megfelel.

+ Ajándékok: a Gyémántfelhő kiadó jóvoltából ajándékba kaptam a Szenvedélyes sor(s)ok Novellás füzetek I. és II. részét mely szintén az írónő munkásságát dicsérik. Nyári kikapcsolódásnak tökéletes választás.

Összegzés: A 90. Ünnepi Könyvhéten összes hat könyvvel és három ajándékkal lettem gazdagabb és még az ajándék könyvjelzőkre illetve a „Ne zavarj álomgyár-könyvet olvasok (nem, nem adom kölcsön)” című kopogtatóról még nem is beszéltem. A Könyvhétnek hála legalább körvonalazódtak a nyári olvasmányaim is, hiszen egy könyvmolynak sose lehet ELÉG könyve.

Piros

Azzal a határozott szándékkal érkeztem meg a Könyvhétre, hogy eltöltsek a lányokkal egy csajos napot kávézással, tervezgetéssel, kötetlen beszélgetéssel megtűzdelve. Mellesleg egy kis könyvek közötti bóklászás is belefért, de számomra most a könyvek kapták a legelenyészőbb hangsúlyt. A tikkasztó hőség sem szegte kedvünk egyáltalán és részemről minden várakozást felülmúlt ez a nap. Ráadásul egy Gárdos Péter és egy R. Kelényi Angelika regény is bekúszott valahogy a táskámba Marék Veronikával, valamint Harcos Bálinttal karöltve. Így volt teljes a könyvheti program.

20190617_162604.jpg

Gárdos Péter: Hajnali láz

Fülszöveg: Svédország, 1945. A huszonöt éves Miklóst Bergen-Belsen kencentárciós táborából a svédországi Gotland szigetére szállítják. Aztán a rehabilitációs kórházban ismét halálra ítélik: svéd orvosa hat hónapot ad neki. De Miklós hadat üzen a sorsnak, és levelet ír száztizenhét szintén Svédországban ápolt magyar lánynak azzal a céllal, hogy egyiküket feleségül veszi. Hamarosan rátalál az igazira: mint aki megtáltosodott, úgy ragadja magával a tizenkilenc éves Lili bűbájos soraival, lehengerlő stílusával. A Hajnali láz az élet szerelmes regénye, amelyet öt évvel első magyarországi megjelenése után a világ legfontosabb könyvkiadói is felfedeztek. A könyv alapján készült film a szerző rendezésében 2015 végén került a mozikba.

Szubjektív: az író Hét mocskos nap című könyve után olthatatlan vágyat éreztem a Hajnali láz elolvasása iránt, így amikor megláttam a Libri standjánál ezt a nagyszerű könyvet, már nyúltam is a pénztárcámért. Ezen nincs mit gondolkozni. Gárdos Péter munkássága számomra a "kell" kategóriájába tartozik. Már el is kezdtem olvasni és eddig egy betűnyi csalódás sem ért.

R. Kelényi Angelika: Az ártatlan

Fülszöveg:1609 októberében Fabricius Flóra, egy pozsonyi orvos lánya, Báthory Erzsébet udvarába érkezik, hogy megkeresse eltűnt nővérét. Ha tudta volna, mi vár rá, talán útnak sem indul. Hamarosan megtanulja, semmi sem az, aminek látszik, és semmi sem biztos, csak a halál. Ki mozgatja vajon a szálakat? Ki az, aki befolyásolja az eseményeket és a gyilkolástól sem riad vissza?
Minden erejére szüksége van, hogy legyőzze az akadályokat és kibogozza a sötét titkot, melyet a csejtei vár falai rejtenek. Egyetlen emerre számíthat csupán, az Itáliából érkezett, kétes jellemű, mégis rendkívül vonzó férfira, akiről azt sem tudja pontosan, hogy kicsoda, és azt sem, miért segít neki.

Szubjektív: semmilyen kapcsolatom nincs az írónő munkasságával. Még. Erről a könyvről a lányoktól értesültem először, és ők bőszen és hevesen bólogattak, amikor megkérdeztem, helye van-e a könyvespolcon ennek a kötetnek. Nem vagyok híve a könyvhalmozásnak, valahogy mégis nagyon jó előérzetem támadt Az ártatlannal kapcsolatban, így nagyjából 23 másodperc alatt meggyőztek róla: igen, valóban megéri a befektetést.

Marék Veronika: Boribon pancsol

Fülszöveg híján a szubjektív: Naná, hogy a gyerekeimre is gondolni kell egy könyves eseményen, ám a mesekönyvek tekintetében sem kellett sokat morfondíroznom, mit is vigyek haza a kis csibészeknek. A kétévesem egyszerűen rajong a Boribon-sorozatért, csakhogy kifogytunk az újdonságokból, a sorozat összes része megvan. Legalábbis azt hittem. A Boribon pancsol című részt már messziről kiszúrtam, ugyanis cseppet sem volt ismerős a borító színvilága, közelebbről megnézve pedig abszolút Jolly Joker találat volt. Most már ez is megvan, és beállt a "rongyosra olvasandók" sorába.

Harcos Bálint: Szofi bújócskázik

Fülszöveg: Szofi és a mamája piknikzeni indulnak az erdőbe. Uzsonna előtt azonban Szofi bújócskázni akar. Vajon hová tűnt? A gombák közé? A vadmalacok közé? A tavirózsák közé? Nagyon ügyes, Mama sosem találja meg. És ha Mama bújik el? Megtalálja őt Szofi? Gyertek, keressük meg őket együtt!

Szubjektív: Szofiért pedig a négyévesem rajong. Ezért a rakoncátlan, hűbelebalázs, huncut, ám végtelenül kedves és jószívű kislányért. A Szofi-sorozatot a Szofi átváltozik című könyvvel ismertük meg, amin én személy szerint könnyesre nevettem magam, hát még a lánykáim. Azóta szó szerint vadásszuk a Szofi-meséket, hisz a számunkra elérhető gyerekkönyvtárakban óriási várólista van rájuk. Legutóbb a Szofi a vidámparkban című részt tudtuk egy kis mázlival kikölcsönözni, de a Szofi bújócskázik végre már saját darab.

 

Zsuzsi

62603114_3157266954335085_4648150307950297088_n.jpg

Minden könyvszerető embernek, egy ilyen rendezvény igazi földi paradicsom. Hiszen hosszú sorban egymás után kígyózva a kiadók pavilonjai. Korábban voltam már Debrecenben is könyvhéten, de ez a mostani igazán különleges volt, mert nem csak mint magánember mentem ki, hanem a Könyves Kertünk Blog nevében is. Szuper napot töltöttünk együtt a lányokkal. Kávéztunk, megbeszéltük az élet nagy dolgait, csak úgy csajosan, és együtt bóklásztunk a pavilonok között, tervezgettünk, és átbeszéltük a jelenlegi projektjeinket. Csodás nap volt, azzal a furcsa érzéssel, hogy a könyvvásárlási kedvem otthon maradt.... De persze én is csak elcsábultam, és a végén azt éreztem, hogy egy raklap is kevés lenne, annyi mindent haza tudnék vinni. Végül ők jöttek velem, így én is és a gyerekek is nagyon boldogok voltak. 

Böszörményi Gyula: Leányrablás Budapesten - Ambrózy báró esetei I.

Fülszöveg:1896-ban, a Milleniumi Ünnepségek forgatagában nyoma vész Hangay Emmának, a Marosvásárhelyről érkezett 16 éves leánynak. Négy évvel később titokzatos távirat érkezik tőle, amit jóval az elrablása után adott fel. Húga, a 17 éves Mili kisasszony azonnal a fővárosba utazik, ahol kezdetét veszi a rémálom, melyben egyetlen támasza a jó hírű, ám igen zord természetű mesterdetektív, Ambrózy Richárd báró..

Szubjektív: Engem elsőre a borítója fogott meg, valamint a zord detektív neve. Ambrózy báró. Olyan rejtélyes. Nem mellesleg nagyon szeretem az ilyen kosztümös regényeket, amelyek kiszakítanak túl modernizált korunk világából. Remélem jól választottam. Ígérem megosztom veletek.

M. Kácsor Zoltán: Utazás Dínomdánomba - Zabaszauruszok 1

Fülszöveg: Hallottál már Rilexről, a világ legbékésebb Tirannoszaurusz rexéről? Tudod-e, miért éppen az ő szájában lakik Kunyi, a pimasz keselyű? Kíváncsi vagy, milyen kalandok várnak rájuk a sárkány barlangjában, és hogyan sikerül átjutniuk az Áldozatok völgyén, miután útnak indulnak új barátjukkal, a raptorral?
Tarts velük izgalmas kalandokkal teli útjukon! Az úti cél Dínómdánom, a dínók földi paradicsoma, ahová csak csúszdán lehet bejutni. Ideje felfedezni a pattogatottkukorica-mezők és a Halászlé-tó hazáját, ahol a Tejút és a Vajút összetalálkozik, és még a falak is fehér csokiból vannak...

Szubjektív: Már egy ideje szerettem volna megvenni ezt a mesekönyvet, de eddig valahogy elkerültük egymást, na most egymásra találtunk. Én nagyon szeretem a meséket, és nagyon szeretek meséket olvasni. Így most új kedvenc könyvünk is van, amin egyenlőre én nevetek többet. 

+1 könyv Dettitől. R.Kelényi Angelika: Az ártatlan - Bűnös örömök városa Köszönöm szépen

a6d36898-7d07-4786-bd03-619020de9d0f.jpeg

 

 

 

 

 

 

 

 

komment
süti beállítások módosítása