Könyves Kertünk

Könyvek és Kultúra Kompromisszumok nélkül

Időutazás “Lovagkoriába”

2019. február 18. 09:00 - ZsuzsiNori

Pásztor Pálma: A kitagadott fiú & A kalandor

2018 decemberében hozott össze - nyugodtan mondhatom - a szerencse Pásztor Pálmával, az immár kedvenc, fiatal és tehetséges, írónőmmel. Találkozásunk és beszélgetésünk után nem sokkal kaptam kézhez könyvét, amely két kisebb történetet rejt, A kitagadott fiú és A kalandor című kisregényeket. Mindkét történet spanyol földön játszódik, még pedig az úgynevezett aranyszázadban. Az első történet a 15. századi trónviszályok - Kasztíliai Izabella és Aragóniai Ferdinánd uralkodásának - idejére, míg a második történet II. Fülöp uralkodásának idejére esik. Középkor. Párbaj. Lovagok. Kaland. Mindent a becsületért. És szerelem. Mindez két rövid történetben. Tartsatok velem "Lovagkoriába". Ismerjétek meg ti is Reynaldo és Miguel történetét. Két tehetséges kardforgató a középkori Spanyolországból. 

 

pasztor_palma.jpg

A kitagadott fiú

Reynaldo, a kitagadott fiú története, azt is mondhatom igazi klasszikus, mind térben, időben és stílusban is. Igazi időutazás egy valódi korba, hiteles történelmi háttérrel. Megmondom őszintén visszagondolva olvasmányaimra, eddig még Spanyolországban nem is nagyon jártam, ebben az időszakban meg főleg nem. Így igazi újdonság volt. Történetünk középpontjában Reynaldo áll, akit elűzött az apja, akit árulónak hisz Trevino Gróf és bajtársai, akit üldöznek, akit megvetnek, és aki megveti saját magát is. Korábban fontos leveleket kézbesített és egy hiba miatt pecsételődött meg a sorsa. Reynaldo igazi büszke katona, aki nem szívleli ha csorba esik a büszkeségén, még is menekülnie kell. De menekül ő saját maga elől is, saját maga nyugtalan lelkivilága elől is. Ilyen állapotban, és étlen-szomjan érkezik meg abba a kisvárosba, ahol özvegy nővére és unokaöccse él. Véletlenül sem sejti, hogy mekkora fordulatot hoz ez a látogatás életében. Hiszen innen Bastiannal elindul egy úton, a lelki fejlődés és gyógyulás útján, melynek végén a kisfiú és Amparo, a mór mutatványosnő lesz boldogságának minden forrása. Igazi kaland, és romantika. Fordulatos cselekményekkel bontakozik ki előttünk a történet, szép fokozatosan ismerjük szereplőinket, sérelmeiket, gyötrelmeiket, és vágyaikat. Rég izgultam ennyire, hogy a beteljesedjen egy szerelem, és önmagukon is túl lépve Amparo és Reynaldo beengedte a boldogságot az életébe. 

A kalandor

Miguel, a kalandor története, olyan igazi "in medias res", vagyis egyből bele a közepébe módon indul, és a lendület megmarad egészen a történet végéig. Az eseményeket maga Miguel meséli, így az olvasó maximálisan a főhős szemével lát, sőt vele együtt érez, és lélegzik, átérzi az öniróniát, és a vádló önkritikát. Nyers őszinteséggel veti saját maga szemére minden bűnét, de bánatát gondosan elrejti mindenki elől, egészen addig, míg egy viharos este be nem lép a fogadóba, és életébe Timbors vörös fürtjeivel, és átható tekintetével. Miguel igazi temperamentumos spanyol férfi, aki hölgyek védelmében bármire képes, ezt azonnal be is bizonyítja az ismeretlen lány előtt, bár maga sem tudja miért. Innentől kezdve közös kaland indul. Miguel segít beteljesíteni Timbors bosszúját. mert a lány és testvére árva lett, szüleit igazságtalanul kiirtották. A jóügy érdekében mellé állt. De a bosszú jó ügy? Mégis miért segít? Talán mert az ő szülei is igazságtalanul haltak meg, és feltámadt lelke mélyén a részvét és együttérzés. Meg önmaga elől is gondosan titkolva az érzelmek is erősödtek a lány iránt. Főhősünket meggyötörte az élet, de úgy látszik mégis kegyes hozzá az Isten, mert rég elveszett barátja, Carlos visszatér életébe, és a magány oldódni kezd. A lelkén a kő könnyebb lett. (én már csak tudom, végtelenül jó érzés volt, mikor hosszú idő után egy barát, akinek a hiányát mindig éreztem visszatért. Lehet nem beszélünk mindennap, de tudom, hogy bármikor számíthatok rá.) Végül Timbors bosszúja beteljesedik. Miguel is szembenéz démonaival, és mint új ember indul új kalandokra, amiket ő maga választ. 

Elárulom itt is nagyon izgultam, hogy mi lesz Timbors és Miguel ki nem mondott érzelmeivel, de egyenlőre nem kaptam rá választ. Arra viszont igen, hogy tervben van a folytatás. 

Őszinte leszek, én nagyon szeretném, ha Pálma és a többi magyar tehetséges író is jobban "beépülnének" a köztudatba. Jó lenne nekik teret nyerni, vagy legalább is több figyelmet. Ahogy Petőfi, Gárdonyi, Ady és Szabó Magda is voltak fiatalok, és nem mellesleg tehetségesek is, itt van most nekünk egy újabb generáció. Egy korábbi televíziós beszélgetésben is szóba került, hogy szívügyemnek érzem, hogy az ország megismerje a mai magyar tehetséges írókat, mint ahogy az is szívügyünk, hogy a fiatalok többet olvassanak. Természetesen egy Jókait nehéz "kiütni" a kötelező olvasmányok listájáról, és nem is kell, viszont a szabadon választható könyvek közé nyugodt szívvel föl lehetne venni például ezt a két kisregényt. Kalandokkal és romantikával fűszerezett személyiségfejlődések szemtanúi lehetünk, ami nem csak a főhősökre van hatással, hanem az olvasókra is. Szeretettel ajánlom. Terjedelme és témája miatt ez a két rövid történet ideális lenne a kalandorlelkű középiskolásoknak, és minden olvasni vágyónak, szeretőnek, kezdő olvasónak. Ifjoncoknak és ifjonclelkűeknek. Végül pedig ismerjük meg magát az Írónőt is.  

Elsőéves vagyok az Szegedi Tudományegyetemen, történész szakon, mellette szakfordítóként dolgozom, és jóformán minden létező szabadidőmet olvasásra és írásra fordítom. Idén májusban végeztem az orvosin, de a nagy szerelem számomra a történelem; mindig is lenyűgözött a letűnt korok világa. Kedvenc korszakom a középkor és a kora újkor, azon belül pedig már egy jó ideje a spanyol Aranyszázad és közvetlen előzményei érdekelnek leginkább, idővel ezen a területen szeretnék kutatást is végezni. Történelmi korban játszódó, kalandos-romantikus regényeket alkotok, eddig megjelentek: Nyughatatlan lélek, A duellátor, A kitagadott fiú&A kalandor, valamint egy e-könyv Az utolsó lovag címmel. A kreatív vonalnál maradva: régebben hobbiszinten tűzzománcoztam, csak időhiány miatt sajnos abbamaradt. - Pásztor Pálma

Ui.: Ilyet még sosem tettem de két személyt külön szeretnék kiemelni, akiknek ajánlom, az író társaimat. Detti neked azért ajánlom, mert tudom, hogy te is úgy izgulnál a szerelem beteljesedéséért, mint én. Piros neked pedig azért, mert az egyik fogadalmad az volt, hogy többet szeretnél olvasni a szerelemről. 

 

Jó olvasást.

Keressetek minket a Fb oldalunkon is, ITT, ahol írásaink mellett egyéb tartalmakat is olvashatto

S.H.Zsuzsi Nóri 

 

 

 

komment
süti beállítások módosítása