Könyves Kertünk

Könyvek és Kultúra Kompromisszumok nélkül

Színek és vágyak tökéletes egyvelege

2018. november 09. 16:00 - TőthBerni

Camille Aubray Picasso kaland

Mint tudjátok és írásaimból ez már többször is kiderült, mindig is szívesen választottam romantikus történeteket melyekben ha a művészet is megjelenik, annál tökéletesebb párosítást el sem tudok képzelni.

A Picasso kaland című mű azért is vált kedvencemmé mert annak idején még a páromtól (most már a férjemtől) kaptam, ennek ellenére sokáig érintetlenül hevert a könyvespolcomon, nem tudtam tartalmát tekintve rendszerbe helyezni, ráadásul a maga 488 oldalával egyáltalán nem tűnt „hétvégi olvasmánynak” éppen ezért nem is került elolvasásra.

Így amikor megtudtam, hogy nemsokára lesz szerencsém elutazni Antibes-ba, híres könyvmoly lévén egyből megszólalt bennem egy kis hang: „Szerintem erről van egy könyvem…”

A könyv sok szempontból is belopta magát a szívembe, ugyanis nagy rajongója vagyok a francia kultúrának, majd amikor az első(!) oldalon szembesültem azzal, hogy a könyv helyszíne nem más, mint Antibes egyből éreztem, hogy ennek a könyvnek most jött el az ideje.

e01ac904-0cfb-42ee-8412-15f75c023b15.jpeg

A mű a remek helyszínválasztáson túlmenően további meglepetéseket is tartogatott számomra, de erről igyekszem mielőbb írni, így remélhetőleg a közelgő hónapokban olvashattok is róla.

A könyvben két szálon fut a cselekmény. Először megismerhetjük Juan-les-Pins-ben élő 17 éves Ondine és családjának történetét. Ondine szülei régimódi szokásokhoz híven, előre eltervezték lányuk életét, tudják ki lesz számára a megfelelő férj ezért nincs is más dolga, mint tovább üzemeltetni a híres családi vállalkozást. Ondine menekülne szülei által eltervezett élettől, bármi más megfelelőbb lenne számára, egy dolgot leszámítva: Juan-les- Pins-ben maradni.

Azonban egy nap váratlan vendég érkezik kinek nevét csak egy „P” - mint Patron (jelentése: fontos vendég) - betűvel jelzik. Ondine-nak, édesanyja utasítása szerint mindennap ugyanabban az időben kell felszolgálnia az ebédet ennek a nagyon fontos személynek. Ondine eleget téve édesanyja utasításainak meglátogatja a Patront, míg egy nap a véletlenek egybeesésének köszönhetően lehetősége lesz megismerkedni Matisse és Cocteau, egyedi világmegváltó gondolataival is. Az idő múlásával azonban Ondine kislányból-nővé, szakácsnőből pedig múzsává cseperedik és ez a változás nemcsak Ondine számára lesz szembetűnő…

A másik szálon Céline élete tárul elénk, ki varázslatos kézügyeszségét sminkmesterként kamatoztatja a távoli New Yorkban. Céline gyerekkorától kezdődően kíválóan bánik a színekkel, bármilyen anyagot képes élővé varázsolni. Élete egyik pillanatról a másikra felfordul mikor édesanyja váratlanul kórházba kerül és féltestvére csak ennyit közöl vele: „Julie kórházba került, mi már mindent elintéztünk.”

Célinnek eszébe jut a legutóbbi közös karácsonyuk, mikor édesanyja karácsonyi ajándék gyanánt a kezébe nyomott egy régi, barna lapokkal szegélyezett „P” felirattal díszített könyvecskét. Majd sietve hozzá tette: „Mindig is szerettem volna elutazni Dél-Franciaországba”. Céline nem vesztegetheti tovább az idejét, így útnak indul azzal az eltökélt szándékkal, hogy mielőbb kideríti kit rejthet az a titokzatos „P” felirat. Célinnek azonban nem volt lehetősége felkészülni arra, hogy a saját örökségét senki sem kerülheti el…

A Picasso kaland 2017-ben jelent meg a Geopen kiadó jóvoltából, az írónő kíválóan egyensúlyoz a képzelet és a valóság mezsgyéjén. A valós életrajzi dokumentumokkal tarkított műből megismerhetjük a Patron munkásságát és életfilozófiáját, valamint a gyengébbik nem iránti korlátlan vonzalmát.

A regény világában mi is együtt bolyonghatunk a főszereplőkkel a macskakövekkel tarkított Antibes óvárosában, lelki szemeink előtt láthatjuk a ciprusokkal szegélyezett domboldalakat, a pasztell színű házakat, melyeket kék színű spaletták díszítenek, valamint elképzelhetjük a Cote d’Azure lenyűgöző kékségét.

Részesei lehetünk egy kibontakozó szerelemnek, elsajátíthatjuk a művészek látásmódját, megérthetjük az örökség mögött húzódó hatalmi harcok viszonyrendszerét.

Camille Aubrey Picasso kaland című művének lezárása pont olyan misztikus hangulatú, mint maga a könyv.

A jó ugyan elnyeri jutalmát, de a világnak talán fel sem tűnik.

 

 

 

komment
süti beállítások módosítása