Könyves Kertünk

Könyvek és Kultúra Kompromisszumok nélkül

Könyves Kertünk

2019. szeptember 10. 11:00 - TőthBerni

Könyvek és Kultúra Kompromisszumok Nélkül

Könyves blogoldalunk megközelítőleg egy éve van jelen az online világban, ez alatt az idő alatt rengeteg impulzus ért minket, sokat fejlődtünk, tanultunk és hála lelkes olvasóközönségünknek, lendületünk töretlen és könyves várólistánk is egyre hosszabb. Így visszagondolva azonban eszünkbe jutott, hogy még nem beszéltünk a blog oldal nevéről és jelentéséről. Ez a bejegyzés, most ezt a hiányosságot hivatott pótolni.

A Könyves Kertünk blogoldalt hárman működtetjük: Piros, Zsuzsi és jómagam, Detti.

 

A kezdetek:

Az ország három különböző területén lakunk, különböző tájegység szülöttei vagyunk ezért találkozásunk az éterben, gyakorlatilag megegyezik a világ nyolcadik csodájával. Mikor közös egybehangzó akarattal elhatároztunk, hogy blogolni fogunk, csak abban voltunk biztosak, hogy könyvesblogot fogunk indítani, ugyanakkor abban is egyetértettünk, hogy mivel feltehetően különbözőek vagyunk, ez csak úgy lehetséges, ha mindhármunk személyisége továbbra is érvényesülhet és hagyunk egymásnak teret, lehetőséget a kibontakozásra.

Így született meg az alapötlet, 1 blogoldal - 3 lány mégis egységet alkotva.

A koncepció:

Miután lefektettük az alapszabályokat, elkezdtünk tovább gondolkodni, hogy mi lehet az a plusz, amivel kitűnhetünk a többi könyvesblog közül. Megbeszéltük, hogy melyikünk milyen műfajú könyveket preferál: Piros, a pszichológiai és a társadalomkritikát megfogalmazó, afféle „nehéz műfaj” lelkes rajongója. Piros így biztosan mellbevágó és mélyen elgondolkodtató könyveket fog ajánlani. Zsuzsit varázslattal tölti el a letűnt korok megelevenítése, szereti a múlt uralkodóinak életétét, családját alaposabban is megismerni. Gyakran olvas történelmi és önéletrajzi ihletésű regényeket. Zsuzsi és Piros egyetértettek abban, hogy az olvasóvá nevelés a legfontosabbak között szerepel, valamint abban is, hogy az ifjúsági irodalomban is fellelhetők még kiaknázatlan területek. Tőlük tehát a fentieken kívül gyermek és ifjúségi regények könyvajánlói is olvashatóak lesznek. Én pedig a romantikus lelkeknek okozok örömet, ugyanis könyvajánlóim nagyrésze a romantika köré fog összpontosulni. Azonban, igyekszem ajánlóimat aktuális megjelenésekkel is gazdagítani. Tehát ha könnyű, romantikus olvasmányt keresnétek vagy egy olyan könyvet, ami nemrég jelent meg és az a „Valaki” írta, akkor azokat én már nagyvalószínűséggel olvastam, de legrosszabb esetben is tudni fogom, hogy ki az a „Valaki” akire gondolsz.

A koncepció röviden: 1 blogoldal – 3 lány – 3 különböző műfaj

A műfaji meghatározást szabályszerű ötletdömping követte, majd eljött az a pont ahol rájöttünk, hogy a földrajzi távolságok sem jelenthetnek akadályt, ha az emberek a felszín alá ásnak és jobban megismerik a egymást. Rájöttünk ugyanis, hogy a könyvek szeretetén túlmenően, a világról alkotott nézeteink, valamint a kultúra, a művészetek és a filmek iránti rajongásunk is összeköt bennünket. Ekkor már sejtettünk, hogy jó csapat leszünk, azonban ezt is tovább bonyolítottuk, természetesen a szó a pozitív értelmében.

Kitaláltuk, hogy a könyvajánlókon túlmenően mindenki hozzon magával még egy plusz témát/témakört ami elfér egy laza, aktualitásokat érintő, pörgős blogoldalon.

Step by Step:

Elérkeztünk a következő szinthez: Piros, aki szívén viseli a fenntarthatóság témakörét és tudatosság mellett lándzsát törve, a Könyvtárak mellett kezdett el kampányolni. Célja, hogy felhívja a figyelmet a könyvtárak fontosságára így a blogfelületet használva igyekszik több emberhez közelebb hozni a könyvtárak nem is olyan unalmas világát. Zsuzsi, mindig figyelemmel kíséri, hogy melyik költőnek vagy írónak mikor, milyen évfordulóját ünnepeljük, ezt a kötelességet ugyanígy teljesíti világirodalomban őshonos műveknél is. Én a kiállítások, színházak elkötelezett híve vagyok, így én vagyok az aki próbál a legtöbb kiállításra eljutni és az ott gyűjtött impresszióimról írni, ezáltal a kiállítás szépsége azokhoz az emberekhez is eljuthat, akik nem tudtak személyesen részt venni a tárlaton.

Miután lajstromba vettünk elképzeléseiket és figyelembe vettük személyes inspirációnkat is, a közös elhatározást követően, pár napon belül megszületett blogoldalunk az alábbi névvel:

Könyves Kertünk

Könyvek és Kultúra Kompromisszumok Nélkül.

 a6d36898-7d07-4786-bd03-619020de9d0f.jpeg

(a képen balról jobbra haladva: Detti, Zsuzsi és Piros :)

(a kép a szerzők tulajdonát képezi, felhasználása engedélyhez kötött)

 Tóth Detti

komment
süti beállítások módosítása