Könyves Kertünk

Könyvek és Kultúra Kompromisszumok nélkül

Itt valami bűzlik: az áfacsökkentett pelenka igaz története

2019. augusztus 15. 13:00 - PIr0s

Az uniós tagállamokban pár éve lángra lobbant a pelenka, valamint a női higiéniai termékek után fizetendő forgalmi adó csökkentésének ügye, mely hazánkban is felmerült mint opció, de aztán elcsendesedtek az ezt forszírozó hangok. Most azonban ismét beszédtéma lett.

Olybá tűnik, ma, az emberiség pusztulásának véghajrájában, a legnagyobb környezeti terhet jelentő, eldobható, egyszer használatos és soha le nem bomló hulladék adóterheinek csökkentésében látják a fejlett világ országai a "higiéniai szegénység" megoldását. Kizárólagosan. Való igaz, rendkívül megkönnyíthetik az életünket a gyorsan elhasználódó higiéniai termékek (akár az egyszerű papírzsebkendő is), azonban a milliárdos nagyságrendű faültetések szükségességének idején érdemes a rövid távú megoldásokon jócskán túltekinteni.

A műanyag szívószál elleni hadjárattal megindult egy dicséretes szemléletalakító folyamat, ám egyre inkább az az érzésem, hogy ez csupán egy kompromisszum az emberiség és a természet közötti nyomasztó alkufolyamatban. A szívószál  funkcióját tekintve persze nem összevethető a szóban forgó higiéniai termékekkel, ám környezeti szempontból éppen annyi haszna van, mint mondjuk az eldobható pelenkának. Hosszasan lehetne sorolni a női intim higiénia lehetséges megoldásait is, úgy gondolom azonban, az alternatív pelenka - mivel kisebb fogyasztói kört érint - talán kisebb lemondással és könnyebben belátható előnyökkel jár, így a következőkben ezt veszem górcső alá.

A pelenkamarketing arra épül, hogy a papírpelenka kényelmes, jó nedvszívó és még a kevésbé gyakorlott anyukák is átlag 1,65 perc alatt kicserélik a gyerek popója alatt. Ez tényleg nagyon jó. Csak hogy miután a műveletnek vége, a pelenka a meglepivel együtt a kukába kerül, onnan meg ki a szabad ég alá. Aztán az összesen 3 órányi aktív szolgálatot teljesítő hulladékot megközelítőleg 500 évig tárolgatjuk így szépen. Igaz, miután a kukásautó elvitte, nincs dolgunk vele, legfeljebb csak annyi, hogy belefullad az utókor, de hát, ugye, az sem minket érint személyesen.

No, de számoljuk csak ki!

Vegyünk alapul egy egygyerekes családot, ahol a gyerek 2,5 évig pelenkás. A lehető legideálisabb helyzetet vázolom ezzel, hisz egyáltalán nem biztos, hogy egy gyerek 3 éves kora előtt szobatisztul. Az én elképzelt világom viszont ilyen kis idealista. Szóval.

Napi öt pelenkacserével, 2,5 évig összesen 4562 db pelenka fogy el egy háztartásban (ennél jóval több, főleg az első hónapokban, de imádok öttel számolni).

Egy átlag 3500 Ft-os csomagban kb. 67 Ft-os darabárral kalkulálható a pelenka (egy tökéletes világban), ami 2,5 évnyi masszív használattal összesen 305.700 Ft, azaz évi 122.280 Ft, azaz havi 10.190 Ft.

A pelenkázáshoz azonban nem csupán pelenka kell, hanem krém (ami egy 2000 Ft/tubus átlagárral és mondjuk másfél hónapos tűrőképességgel számolva 40.000 Ft), valamint szintén sohalenembomló popsitörlő (ami a lent olvasható kalkuláció alapján 36.500 Ft, de ez nagyon lecsupaszított és szerintem nem egészen életszerű szám, de legyen!). Mindezek 2550 Ft/hó pluszköltséget jelentenek.

Tételezzük fel, hogy teljesen áfamentes lesz a pelenka és tételezzük fel, hogy a magukból pelenkát ontó cégek nem emelik a pelenka árát egy fityinggel sem az elkövetkezendő években!

Így lesz kb. 2756 Ft ugyanaz a csomag, amit fent említettem. Ha az így figyelembe vehető 53 Ft/db árú pelenkát vesszük alapul, a 2,5 évnyi költségeink 241.810 Ft-ra csökkenhetnek, ami éves bontásban mindösszesen 96.725 Ft, ami havi bontásban ~ 8000 Ft. Mivel a krém és a törlő költsége elvileg makacsul megmarad, így nyugodtan számolhatunk ennek fent kalkulált 2550 Ft/hó költségével, ami a legnagyobb jóindulattal is összesen

10.550 Ft

pelenkapénzt követel a családoktól havonta, ami egy igencsak az alsó határt súroló adat. És a megtakarítás? Az nagyjából egy tubus popsikrém átlagára, azaz 2000 Ft/hó. (Kép: mamanatural.com)

6-reasons-why-cloth-diapers-are-better-than-disposables-and-1-reason-why-they-aint.jpg

Számoljuk ki ugyanezt a mosható pelenkával! Ne kapj frászt, csak figyelj!

A körülmények:

 • Vegyünk alapul egy tök átlagos mosógépet sima, mezei „A” energiaosztállyal és vízfogyasztással! Ennél ma már sokkal jobb gépek is vannak.
 • Vegyük alapul, hogy a mosható pelenkákat, ha van elég, kétnaponta mossuk, természetesen külön a többi ruhától.
 • Az is fontos körülmény, hogy mosószódával, mosóparfümmel, ecettel és nátrium-perkarbonáttal mossunk, mert ha már környezetbarát hozzáállás, adjuk meg a módját.
 • Mivel áztatni is illik használat és mosás között, amire egy 5 literes „edényt” használok, az kétnaponta plusz 5 liter vízfogyasztás.
 • Mindennemű vízfogyasztás tartalmazza a szennyvíz-elvezetést is.
 • Mivel a mosható pelenka nagy előnye, hogy nem szükséges popsikrémet használni, ennek költségét le is húzhatjuk a listáról. Én a popsitörlőt is elkezdtem mosni, szóval arról nem szoktam le, hisz a pelenkában tök jó szolgálatot tesz mindenféle csudaállagú dolog felfogására.

A fogyasztás:

 • Az energiafogyasztásunk: 1,35 kWh/mosás
 • Energiadíj nálunk: 42,48 Ft/kWh
 • Vízfogyasztás: 80 l/mosás
 • Vízdíj nálunk minden sallanggal együtt: kb. 720 Ft/m3 (azaz 0,72 Ft/l)

Mindez egy mosásra vetítve 57,35 Ft energia + 57,6 Ft víz, vagyis ~ 115 Ft

Ha 2,5 évig kétnaponta elszórom a pénzt plusz mosásra, az számomra 52.470 Ft költség.

A mosható pelenka:

 • Én egy 6000 Ft-os átlagárral számolom darabját a hozzátartozó betétszükségletekkel együtt (átlagár, vagyis nyilván van 2000 Ft-os is Kínából, meg 8000 Ft-os is egy hazai, szuper minőséget gyártó vállalkozótól).
 • Mosipelusból tuti nem napi 5 db-ot használunk, inkább napi 8-at, így vegyük alapul a 16 db-os fix szükségletet és a tartalék 8 db-ot, mert mondjuk nem szárad olyan gyorsan a pelenka, főleg nem télen. Az összesen 24 db pelenka, ami számomra 144.000 Ft egyszeri költség.
 • Popsikrém ugye nincs, hiszen a jól szellőző textilnek köszönhetően pazarul szellőzik a gyerek bőre, és elvileg popsitörlő sem feltétlenül szükséges, hiszen a mosipelusba rottolyó popót illik sima vizes ronggyal törölgetni. Én azonban megértő vagyok, és ha megígéritek, hogy mossátok és újrahasznosítjátok a popsitörlő legalább egy részét, akkor üsse kő, beleszámolom a költségeinkbe. Szóval vegyük az 500 Ft/csomag átlagárat, ami 5 Ft/db árra jön ki. Tételezzük fel, hogy minden pelenkacserénél csak egyet használunk el, ami ugye napi 8 db törlő (ez nem életszerű, ahogy már fent is írtam), napi 40 Ft-os költséggel, 2,5 éven át 36.500 Ft. Ez a kiadás viszont – tudjuk jól – nem kötelező, sőt, üdvözítő lenne teljesen elhagyni.
 • Áztatom is ugye bőszen a cuccot kétnaponta 5 liter vízben, ami nekem a fenti vízdíjjal számolva 2281 liter * 0,72 Ft, azaz 1642 Ft.

Összköltségem a pelenkákra és azok napi használatára: 182.142 Ft.

A tisztítószerek:

Csak a pelenkák mosására vetítve kalkulálok vagyis azt veszem alapul, hogy adott csomag/flakon/tubus/zacskó tisztítószert kizárólag a pelenkák miatt szerzem be és azokat nem fordítom más ruhaneműk mosására:

 • Az 5 kg-os mosószóda (1890 Ft), ami nálunk 4 hónapig elég: 2,5 évnyi használat esetén ~ 14200 Ft.
 • A 100 ml-es mosóparfüm (2090 Ft) szintén 4 hónapnyi szuflával: 15675 Ft.
 • A tök jó fehérítő hatással bíró, 1 kg-os kiszerelésű nátrium-perkarbonát (1549 Ft) mondjuk 3 hónapig húzza, így 2,5 év alatt 15490 Ft
 • Az ecet kb. egy hónapig elég, ami mondjuk egy 170 Ft-os átlagárral (és most burzsuj ecettel számolok) 2,5 év alatt 5100 Ft költséget generál.

A tisztítószerek összköltsége így: ~ 50.500 Ft*.

És most jön a legizgibb rész: összeadogatjuk szépen a mosható pelenka vonatkozó költségeit, ami így ~285.000 Ft azaz ~ 114.000 Ft/év, azaz

~ 9500 Ft/hó.

 

Görgess csak feljebb! Mennyi volt az eldobható pelenka összköltsége? Jól látod!

A mosható pelenka még az áfacsökkentett/áfamentes eldobható pelenkánál is olcsóbb.

visual_disposables_vs_cloth_2.jpg

(kép: google) De amint azt már láthattátok, én megértő vagyok és belátom, vannak nem várt kiadások, hasmenéses időszak, utazás, amikor kényelmetlen a mosipelus, meg kezdődik a bölcsi, ahol általában hallani sem akarnak a textilpelenkáról. Közben elromlott a mosógép, hosszú, esős időszak volt, nem száradtak a várt ütemben a pelenkák, sőt, a parásabb anyukák (mint pl. én) nem vállalják be az éjszakákat mosható pelenkás gyerekkel, így fixen vásárolnak az eldobhatóból, igaz, ötödannyit, mintha full papírpelenkás lenne a poronty.

Ugyanakkor tudni kell azt is, hogy a mosható pelenka ára elég tág határok között mozog, és jóval több spórolási lehetőséget rejteget magában, mint az eldobható pelenkák. Ráadásul ma már van mód a kölcsönzésre is, és azt is láthattuk, hogy a 36.500 Ft-os törlőkendő totál elhagyható, ha nagyon ráfekszünk a témára. Plusz csavar a történetben, hogy míg a papírpelenkás gyerekek a szuper nedvszívó pelenkák miatt egyáltalán nem érzik a nedvességet a sejhajuk alatt, várhatóan jóval később is szobatisztulnak, mint a mosható pelenkát viselő társaik, ami szintén a mosható pelenka vonatkozó költségterheit csökkenti (vagy a papírét növeli, döntse el mindenki maga).

De ha még mindig nem hoztam volna meg a kedvet, tekintve, hogy így is többszázer forint költségről beszélünk, akkor ezúton felhívom a figyelmet arra a cseppet sem elhanyagolható tényre, hogy a mosható pelenkák továbbadhatók, azok ára - még ha csak részben is- idővel visszacsordogál a kasszába.

Mire akarok kilyukadni?

Először is arra, hogy az áfacsökkentés nevetséges mértékű megtakarítás lesz a családokban, főleg ott, ahol 5+ a gyerekek száma. Vagyis bátran kijelenthetjük, hogy annyival nem lesz kedvezőbb a felhasználók ráfordítása, mint amekkora árat hosszú távon fizetnünk kell a papírpelenkánkért.

Aztán az is elég fontos kérdés számomra, hogy kit vagy mit támogatok a vásárlásommal. Az „olcsó”, környezetszennyező tömegtermékeket okádó multicégeket vagy inkább a hazai, jó ügyért dolgozó, saját vállalkozásban időt és energiát nem sajnáló gyártókat, akikkel személyes kapcsolatban állok, és akik éppen ezért abszolút nyomon követhetők és esetleg számon kérhetők?

Jogos az ellenem megfogalmazott kérdés: te nem tudsz örülni semminek?

A válaszom az, hogy de, tudok.

Annak például nagyon is tudnék, ha a magasan kvalifikált döntéshozók (nyugati)világszerte belátnák egy egyszerű matematikai képlet alapján, hogy van olcsóbb megoldás erre a problémára. És nem csak olcsóbb, de össztársadalmi szinten is kielégítőbb, hisz nem a mosható termékek a luxuscikkek!

Annak is örülnék, ha a mosható pelenkákkal kapcsolatban is születne hasonló kezdeményezés, hogy segítsük a családokat elmozdulni a tudatosabb és egészségesebb életmód felé.

Az is tök jó lenne, ha mi, a célközönség is engednénk egy kicsit a komfortérzésből és rászánnánk magunkat az elsőre macerásnak tűnő moshatózásra. Ne feledjük! Ez 50 éve nem volt kérdés.

Az is örvendetes lenne számomra, ha lenne választási lehetőség, ha a mosható pelenkákat gyártó, általában egyszemélyes, de legalábbis igen kis létszámú vállalkozások korrekt versenyfeltételekkel kezdhetnék meg aktívabb működésüket a piacon.

Én ezeknek mind-mind nagyon örülnék.

Látjátok! Nem vagyok én olyan háklis.

 

Piros

 

* A www.zoldpolc.hu fogyasztói árait figyelembe véve