Könyves Kertünk

Könyvek és Kultúra Kompromisszumok nélkül

Értéke az élete

2019. január 11. 15:00 - TőthBerni

Czigány Ildikó: Aki rám néz - Társállatkönyv

Újévi fogadalmamhoz mérten ezúttal olyan könyvre esett a választásom melynek műfaja eddig ismeretlen volt számomra és tekintettel arra hogy, az újévi fogadalmak nagyrésze általában január végére kútba esnek, gondoltam továbbra is kitartó leszek és láss csodát, megtaláltam azt a könyvet, mely tökéletes választásnak bizonyult 2019-re :)

Így elérkezett az első blogbejegyzés is :)

02cc6315-780e-4ddb-8fbe-fcc708286dc4.jpegCzigány Ildikó neve sokaknak ismerősen csenghet, azonban azt kevesen tudhatják, hogy személyében nem csak Magyarország első számú női pilótáját, hanem lelkes állatvédőt, valamint a KoA Társállatotthon és a Hippocampus stúdió vezetőjét is üdvözölhetjük. Az írónő szívügyének tekint az állatok védelmét és az állatokat megillető jogok ismeretének terjesztését is.

Czigány Ildikó legújabb könyve Aki rám néz Társállatkönyv 2018. októberében jelent meg a könyvesboltok polcain a Papirusz Book Kiadó jóvoltából.

A lírai hangvételű könyv, amely terjedelmére való tekintettel akár zsebkönyvnek is nevezhető, két részre tagozódik, munícióként szolgálva ezzel az állattartóknak és leendő állattartóknak egyaránt.

A két rész egymást kiegészítve, komplexen ad iránymutatást az állattartásról - mint fogalomról, eligazításként szolgálva ezáltal az állatgondozóknak, valamint azon érdeklődőknek is, akik egy "új családtag" vásárlásán vagy örökbefogadásán gondolkodnak.

A zsebkönyv első részében a tipikus házi kedvenceken túlmenően, az egzotikusnak számító állatok is bemutatásra kerülnek. A szerző nem elégszik meg a felszínes információkkal, hanem tovább megy és a speciális állatokat érintő betegségeket is fókuszpontba helyezi, segítve ezzel az olvasó ismereteinek bővítését.

A szerző munkáját dicséri, hogy az állatokat érintő betegségek feltárása során, kiemelt energiát fektetett a különlegesnek mondható koranyagok pontos ismertetéséhez. A betegségek feltáráshoz és diagnosztizálásához a Semmelweis Állatorvostudományi Intézet munkatársainak szakértelmével és segítségével együtt kereste a megoldásokat. Az állatok kezeléséhez és utókezeléséhez szükséges lépéseket pedig az állattartó gazdák beszámolóival tette életszerűbbé a zsebkönyv lapjain megelevenedő gyakran rideg valóságot.

A zsebkönyv második részében könnyebb hangvételű beszélgetés kerül előtérbe, melyben gyakorló gazdák osztják meg tapasztalataikat és nézeteiket az állattartáshoz kapcsolódó kérdésekről. A kerekasztal megbeszélés során együttesen olyan kérdésekre keresnek választ mint: Az állatoknak van-e lelkük? Hol kezdődik az ember felelőssége egy vadállat megszelídítése során? Mi az a láthatatlan kapocs, amely az idők kezdete óta összeköti az állat és az ember világát?

Czigány Ildikó Aki rám néz Társállatkönyv című műve az állatok szeretetét és az állattartás valamennyi aspektusát bemutatja. Lapjain keresztül állattartó gazdák elevenítik fel egy rettegéssel töltött éjszaka fáradalmait, majd azt a mérhetetlen örömöt is, mikor házi kedvencük a műtőasztalról felpillantva őket látta meg elsőként.

A könyv elolvasása által más szemmel nézünk az állatok és az állattartók világára, megérthetjük, hogy a gazda és kedvence között milyen szükségleteken is túlmutató lelki kapocs épülhet ki, ha a gazda is úgy akarja. Hiszen a könyv valódi küldetése ez, rávilágítani arra, hogy az állattartás és annak minősége mind az állattartó felelőssége. Nekünk, embereknek kell megmutatnunk azt, hogy egy kis állatnak – ki bizalommal kezünkbe helyezte életét – csak mi biztosíthatunk egy szebb, jobb és magasabb minőségű életet, hiszen

„Értéke, az élete”.

Tóth Detti

 

komment
süti beállítások módosítása