Könyves Kertünk

Könyvek és Kultúra Kompromisszumok nélkül

Nagy karácsonyi könyvajánló és ajándékötletek

2018. december 12. 09:15 - ZsuzsiNori

karacsony.png

Zsuzsi

Különleges írással jelentkezünk így Karácsony előtt. Szeretnénk egy kis ajándék ötlettel szolgálni kicsiknek és nagyoknak. Fogadjátok tőlünk szeretettel. Mint mindig, most is jó szívvel ajánljuk.

"Van a karácsonyban valami, ami újra meg újra visszaröpít magunkhoz, az emlékeinkhez, vágyainkhoz, egész gyermeki lényünkhöz, amellyel még mindig tágra nyílt szemmel, ámuldozva várjuk a csodát a titokzatos ajtó mögött."- Nocolas Barreau

 Tényleg ilyen lenne a karácsony? Belegondolva saját magam helyzetébe azt hiszem igen. Ha akarom, ha nem, de mindig elkezd bennem munkálkodni a karácsonyi kismanó, a gyermeki lelkem felpezsdül, izgatottabb leszek, jól esik készülődni. Várom, hogy fát díszítsünk, karácsonyi dalokat dúdolok, végig gondolom, mit készítsek szentestére. Mióta két gyerkőc boldog és sokszor kimerült anyukája vagyok, azóta új értelmet nyert a karácsony. Ábel már most attól teljesen lázba jött, hogy elővettem a karácsonyi dekorációt, és néhány díszt kiraktam. Alig várja a csillagszórót meg a szaloncukrot, és persze az ajándékbontogatást. Mindig elcsen egy-egy díszt és játszik vele a szobában. Természetesen levelet is küldtünk a Jézuskának, hiszen kívánságlista az van. Gondolatban én is elküldtem a levelemet neki. Idén sem kértem túl nagy dolgokat. Maradjunk meg ilyen boldog kis családnak, legyünk egészségesek, és időt, mint mindig most is időt kértem. Időt arra, hogy minél többet tudjunk eltölteni együtt. Bár azért ha kapok 1-2 könyvet, mint nagyon boldog vagyok, mert karácsony olvasás nélkül nem létezik számomra. Idén is elsóhajtom azt a kívánságom, hogy "de jó lenne ha mama és papa még közöttünk lenne, és újra lehetne menni hozzájuk karácsonykor..." De a karácsony az ő emléküktől is szebb lesz. Mégis mitől szép a karácsony? Azt hiszem ezek teszik széppé, a várakozás, a készülődés, az együtt töltött idő, az emlékezés, mert akárhogy is mondjuk, hogy a karácsony fölött eljár az idő, valahogy még is mindig meghatottabbak, szentimentálisabbak, romantikusabbak vagyunk. Karácsony tiszteletére szép ruhát veszünk, boldogok vagyunk amikor megérkezik a család, és alig várjuk, hogy megszólaljon a csengő, és végre mindenki szeme fölragyog. 

“Ha többen volnánk, akik aranykincsnél jobban becsülik az ételt, a vidámságot és a dalt, vígabb hely lenne a világ.” - Tolkien

Egyik választottam Tolkien, Tolkien meséi. Két ok miatt is, az egyik, hogy pár évvel ezelőtt karácsonyra kaptam a férjemtől, de még nem olvastam. A másik ok, mert rajongok Tolkienért, és mindazért, amit a világnak adott. Középfölde mitológiája fantasztikus. Valamint plusz egy ok, hogy január 03-án lenne 103 éves éves a nagy Mesélő, és így születésnapja alkalmából újabb történetekkel boldogítom emlékét, és saját magam is. (korábban Tolkienről írtam egy cikket is, itt olvashatod)

tolkien_mesei.JPG

J.R.R. Tolkien: Tolkien meséi

Kóborló és a varázsló
A sonkádi Egyed gazda
A woottoni kovácsmester
A levél

"A nagy mesélő most újabb kalandokra hívja olvasóit. A Kóborló és a varázsló című írásban egy kiskutyának varázslók és hableányok közt kell megállnia a helyét, miközben az élete nemegyszer veszélyben forog. A Göncz Árpád tolmácsolásában megszólaló A sonkádi Egyed gazda mese egy távoli és varázslatos múltból, amelyben megismerhetjük a kissé lomha, ámde bátor Egyed gazdát, aki megfutamít egy óriást, majd az országra törő sárkányt is. Egyszerű ember a woottoni kovácsmester, mégis Tündérországba jut, a filozofikus hangvételű A levél című történetben pedig Niggle, a festő veszi a nyakába a világot, hogy megtalálja és lefesse a tökéletes fát. Egytől-egyig sziporkázó írások, és talán az sem véletlen, ha bájtalanított hétköznapjaink alakjaira és helyzeteire emlékeztetnek bennünket.
Tolkien meséi igazi bemelegítésnek számítanak, mielőtt elmerülnénk A Hobbit és A Gyűrűk Ura csodás-félelmetes világában, vagy éppenséggel kellemes levezetésül szolgálnak a nagyregények után, ha még nem tudunk és nem is szeretnénk elszakadni a tündék, sárkányok és varázslók birodalmától. A négy történet így, egy kötetben most először jelenik meg magyarul - ezúttal Peter Jackson Tolkien-filmjeinek Oscar-díjas rajzmestere, Alan Lee illusztrációival." - kiadói ajánlás. A könyvről többet itt tudhatsz meg

Második ajánlásom kisgyerekes, olvasni szerető szülőként gyerek könyv. Az idei kedvenceinket ajánlom nektek, mert hát a legtöbbet a gyerekek kedvéért olvasok. Számtalan plusz egy könyvet vettünk kézbe idén, és vannak olyanok, amiket rongyosra olvastunk, van olyan, amit még anyukám kapott 7 évesen, egy 1967-ben kiadott Micimackó, vannak ismeretterjesztő állatos könyvek, örök klasszikusok, Pom Pom, Anyám tyúkja, Altató, Vuk, Süsü, meg az újdonságok, mint A kicsi kutya, Disney karácsonyi mesék, verhetetlen kedvenc Bogyó és Babóca, de ami most abszolút tarol Tóbiás és Kelemen, a két veszekedős kakas, ami egy nagyon vicces verses-mese, csupa rímben van megírva. Minden könyvet jó szívvel ajánlok, kicsiknek és nagyoknak, mert nem győzöm hangsúlyozni hála Istennek az olvasás kortalan. 

"Ez a peckes, ez is megnőtt, 

bár nem éppen óriás;

nyalka legény úgy hívják, hogy 

Sárgalábú Tóbiás.

S az a másik, az a gangos

odafent a szemeten,

az is megnőtt, úgy hívják, hogy 

Kendermagos Kelemen." 

Veress Zoltán - Füzesi Zsuzsa

img_8589.JPG

 

Piros

"Akadnak történetek, karácsonyi mesék, amelyeket úgy őrzünk, mint a dobozba rejtett füzéreket és színes üvegdíszeket, hogy azután minden évben elővegyük és megcsodáljuk őket."

Richard Paul Evans

Mindig rengeteg ötlettel készülök, milyen legyen az ünnepi menü, a karácsonyfa, a lakás dekorációja. Hogy kinek milyen ötletes ajándékkal álljunk elő, azokat hogyan és mibe csomagoljuk, legyen-e kísérőkártya vagy egy szívhez szóló levél? Végül minden elmarad, főleg a kezdeti lendület. A menü marad a rég megszokott és új díszt sem veszek. Az ajándékok beszerzése/elkészítése és becsomagolása az egyetlen, ami mindig eredményesen megvalósul. Most már tudom, miért van ez évről évre így. A szokásos karácsonyi menüsort és a díszeket azokból az időkből hoztam magammal, amikor gyerek voltam. Édesapám emlékei ezek. Idén a negyedik karácsonyt töltjük nélküle. Anyukám töltött káposztája és mákos bejglije volt a kedvence, a kalácsillatú levegőbe pedig mindig mélyeket szippantott, miközben együtt díszítettük a fát. Egy kis csengőt mindig számomra elérhető magasságba akasztott az egyik ágra. Sosem tudnám azt a rég megkopott csengőt egy újra lecserélni. Ugyanoda akasztom én is, ahol Angéla lányom eléri. Ugyanúgy, ugyanazzal a mozdulattal. Valójában nem is akarom megváltoztatni a karácsonyt. De miért is kéne? Hisz arról szólnak az ünnepek, hogy szívünket kitárjuk, meleg szeretettel ajándékozzuk meg azokat, akik fontosak nekünk. Nem az asztal pompája vagy a tökéletes fa fogja meghittebbé tenni ezeket a napokat, hanem mindaz, amit örökségül adunk tovább gyerekeinknek: egy szelet a múltunkból, hogy erős gyökerekkel kapaszkodva nyújtózkodhassunk közös jövőnk felé.

Könyvajánló:

Engedjétek meg, hogy apukám egyik kedvenc könyvét ajánljam a hideg téli napokra! Úgy gondolom, akár karácsonyi ajándéknak is tökéletes választás lehet Szerb Antal Utas és holdvilág című műve, hiszen ahogy az év végi elcsendesedés alkalmat ad némi számvetésre, úgy a regénybéli Mihály is egy belső (idő)utazás révén szembesül az életét meghatározó régmúlt pillanatokkal. A könyv 1937-ben jelent meg először és az egész világon ismert és szeretett művé nőtte ki magát. Apukám egyszer azt mondta, Szerb Antal saját magunkat adta nekünk ezzel a könyvvel.

3478_2.jpg"Mikor döbbenjen rá egy férfi, hogy nem adhatja föl ifjúsága eszményeit, és nem hajthatja fejét „csak úgy" a házasság jármába, ha nem a nászútján? Szerb Antal regénybeli utasa holdvilágos transzban szökik meg fiatal felesége mellől, hogy kiegészítse, továbbélje azt az ifjúságot, amely visszavonhatatlanul elveszett. A szökött férj arra a kérdésre keresi a választ, hogy a lélek időgépén vissza lehet-e szállni a múltba, vajon torzónak maradt élet-epizódokkal kiteljesíthető-e a jelen, és megszabadulhat-e valamikor az ember énje börtönéből vagy hazugnak gondolt felnőttsége" bilincseitől?" - A Libri ajánlja. A könyvről bővebben itt olvashatsz.

Ajándékötlet:

Ha kicsi gyerekkel készülünk az ünnepekre, biztosan megfordul a fejünkben, hogy idén a sokadik játék helyett valami igazán hasznosat kellene a fa alá tenni a legkisebbeknek. Mi legalábbis így gondolkodtunk és mivel Boribon meséi óvodás kislányom kedvencei, a Boribon, hogy vagy? című társasjátékot választottuk ajándékként számára.

img_20181208_191003.jpg

Ez a kis doboz elnyerte az idei év Ország Játéka elismerést, pedig csupán 48+3 db kártya az egész. A játék menete és koncepciója azonban nem mindennapi. A kisebbik pakli óvodás korú gyerekek számára is könnyen értelmezhető ún. érzelemkártyákat tartalmaz, amelyeken Boribon különböző érzelmeket kommunikál (szomorú, fáradt, boldog, mérges, álmos stb.). A cél, hogy e kártyák segítségével a kisgyerekek ki tudják fejezni érzéseiket akár szóban, akár gesztusokkal vagy mimikával. Minden érzelmet duplán rejt a pakli (2x12 db), ami lehetővé teszi, hogy közös játékban kitaláljuk egymás érzéseit, amit partnerünk a kihúzott kártya alapján valamilyen módon a tudtunkra ad.

A nagyobbik pakli úgynevezett kívánság- és mesekártyákból áll. Ezek a kártyák méretüket tekintve is nagyobbak, mint az érzelemkártyák és a Boribon-könyvekből jól ismert történetek részleteit mutatják be (pl. Boribon és Annipanni esznek, játszanak, veszekednek, alszanak stb.). Ezekkel a kártyákkal a gyerekek lehetőséget kapnak  arra, hogy kifejezzék vágyaikat, kívánságaikat, illetve elmeséljék, mi történt velük aznap. Az érzelemkártyák segítségével akár érzéseket is társíthatnak ezekhez a történetekhez. Található néhány üres kártyalap is ezek között, amelyekre a gyerkőc lerajzolhatja saját gondolatait.

img_20181208_191203.jpgA szülő aktív szereplő, fontos a folyamatos kommunikáció, a kérdésfeltevés és az érzelmek kimutatására való ösztönzés. A játékleírás három játékszabályt tartalmaz, de kis kreativitással további közös mókák is teret kaphatnak a kártyák által. Bár 2-6 év között ajánlják, úgy gondolom, életkor helyett kifejezőbb feltételek lehetnek a gyerek képességei (pl. adekvát beszéd), illetve hogy közösségbe jár már. Idősebb (5-6 éves) gyerekek esetén szülői részvétel nélkül, páros játékban is élvezhető kikapcsolódásnak ígérkezik.

 

Detti

“ Igazán ez a baráti összejövetelek ideje. Karácsonykor mindenki meghívja barátait, és az emberek még a legrosszabb idővel sem törődnek. Egyszer egy teljes hétre ott ragadtam egy barátom házában a havazás miatt. Kellemesebbet képzelni sem tudok. Csak egy estére mentem, és nem tudtam eljönni attól a naptól számított egy hétig.”

Jane Austen

Romantikus lélekként számomra a karácsony az elcsendesedés, a meghittség és az egymásra figyelés időszakát jelenti. Ebben a várakozással teli időszakban, az ajándék-beszerző kommandót követően jólesik elvonulni a külvilág lüktető zajától, gyertyát gyújtani és elmerülni a múltszázadi történetekben. Visszavonuláshoz ideális helyszínként szolgálhat egy forró csokival és bársony takaróval ellátott külön kis olvasó kuckó.

A karácsonyt mindig is egy megvalósult csodavilágként éltem meg, és minden közhely ellenére is hiszem, hogy ez az év legszebb időszaka. llyenkor teljesen magával ragadnak a fények, az illatok, a letűnt kor szerelmi történetei és báltermi etikett szabályai, ezért az ünnepek  elképzelhetetlenek romantikus könyvek nélkül.

Ennek megfelelően most is könyvtippekel készültem Nektek, hasonlóan romantikusoknak és örök álmodozóknak.

A könyvek a Generalpress kiadó gondozásában jelentek meg és az általuk megjelenített világok, valamint a régi hagyományok felelevenítése együttesen tökéletes karácsonyi ajándéknak adnak alapot.

Figyelem álmodozásra felkészülni! Kiadói ajánlások következnek.

Julian Fellowes - Belgravia

6f6a017e-a1db-48f6-96cb-129b21e2411d.jpegSophia Trenchard a komornája kíséretében céltudatosan halad Brüsszel utcáin; az apja irodájába tart, hogy elújságolja: sikerült meghívót szereznie a társaság egyik legfonotosabb eseményére, Richmond hercegnéjének a báljára. Egy estélyre, amely a lány egész életét megváltoztatja majd. Az időpont 1815. június 15-e, egy nappal a vaterlooi csata előtt.

Huszonöt évvel később a társadalmi ranglétrán egyre feljebb kapaszkodó Trenchard családnak és a brit arisztokrácia egyik legelőkelőbb dinasztiájának,a Brockenhurstöknek két hölgytagja kényszerű ismeretséget és szövetséget köt Belgravia, az új, divatos londoni negyed egyik szalonjában. Közös titok fűzi ugyanis össze őket, amelyeket az egyikük végleg eltemetne, a másikuk viszont a legszívesebben napvilágra hozna. Ez azonban sokak életét megváltoztatná, és vannak, akik mindent megtennénekazért, hogy a múlt titkait örökre homály fedje...

A könyvről bővebben itt olvashatsz

 

Julie Klassen - A táncmester

0a452767-0802-4f88-8519-19b3c5c1f04e.jpegJulia Midwinter kalandvágyó, életvidám, gyönyörű nő. A vidéki élet éppen ezért felér számára egy kalitkával. Menekülne a nyomasztó titkokkal teli mindennapokból, a kötelességei, anyja vigyázó, szigorú tekintetet elől, ám olybá tűnik, erre semmi lehetősége.

Egy nap azonban váratlanul a falujukba érkezik egy jóképű, londoni férfi, Alec Valcourt, aki valami igazán különlegeset tudna mutatni a helybélieknek, már ha lenne rá lehetősége: a tánc művészetét.

Julie édesanyja ugyanis betiltott minden táncot, az okok azonban már a feledés homályába vesztek...

Ahogy Alec és Julia kapcsolata elmélyül, úgy derül fény lassan a régmúlt titkaira, ami nemcsak a két fiatal számára hozhat megváltást, de végre a falu is új életre kelhet.

Julie Klassen legújabb regényében a tizenkilencedik századi táncmesterek és a tánctanítás izgalmas, lenyűgöző világába nyerhet bepillantást az olvasó, miközben végigkövetheti két fiatal titkokkal és nehézségekkel tarkított egymásra találásának a történetét.

A könyvről bővebben itt olvashatsz.

Ezúton kívánunk a Könyves Kertünk blog csapata nevében Áldott, Békés, Boldog Karácsonyt!

Keressetek minket a Fb oldalunkon is, ITT, ahol írásaink mellett egyéb tartalmakat is olvashattok.

 Piros, Zsuzsi és Detti

 

 

komment
süti beállítások módosítása