Könyves Kertünk

Könyvek és Kultúra Kompromisszumok nélkül

A világ legnagyobb könyvesboltja a világ Könyveskertje

2018. szeptember 17. 07:30 - PIr0s

Amikor elhatároztuk, hogy útjára indítjuk blogunkat, őszintén, nem sokat beszéltünk a névről, mert már az első ötletek között felbukkant a Könyves Kertünk (eredeti verziójában Könyveskert). Persze azonnal utánanéztünk, működik-e más blog, honlap, cég stb. ilyen vagy ehhez hasonló névvel és túl sok kattintásunkba nem került, hogy rátaláljunk arra az iráni könyvesboltra, ami a maga 65000 négyzetméteres alapterületével egyedülállónak számít a világon. A korrektség jegyében kapjon most helyet egy rövid ismertető a teheráni Könyveskertről :)

A komplexum 2017-ben nyitotta meg kapuit Teheránban és olyan kulturális szempontból fontos intézmények közelében található mint például az Iráni Nemzeti Könyvtár. A Könyveskert maga is kulturális központként funkcionál, hiszen a gigantikus könyvesbolton túl számos rendezvény- és kiállítótermet, művészeti galériát, gyermekek számára kialakított tudományos és ismeretterjesztő parkot, mozit, imaházat, kávézót és éttermet rejt. Elsődleges célja, hogy a gyerekeket aktív és kreatív módszerekkel, valamint modern eszközökkel támogassa a rendszeres olvasásban és ismeretszerzésben, de természetesen számos lehetőséget biztosít mindenki számára, aki kulturális felfrissülésre, szórakozásra, illetve szabadideje hasznos és színes eltöltésére vágyik.

A tervezést a természet ihlette, hiszen az épület tetején és egyes szintjein füves parkok kialakításával próbáltak a modern építészeti stílusú komplexumot a természettel egybefonni. A tető egyébként nem közönséges fedőelem, a parkosított tető kulturális közösségi tér, mely összeköti a Könyveskertet a szomszédos könyvtárral. Az épület szintjeinek megtervezésében visszaköszön az Iránban jellemző kertépítés teraszos jellege, belül pedig ösvény, kerti tó és híd is segíti a kulturális sétára vágyó látogatók tájékozódását.

deiuwepxgaavpnq_jpg-large-620x400.jpg

Forrás: realiran.org

interior-tehran-book-garden-largest-bookstore-iran-iranbooks0817.jpg

Forrás: www.travelandleisure.com

komment
süti beállítások módosítása