Könyves Kertünk

Könyvek és Kultúra Kompromisszumok nélkül

„Merj élni, meghalni bárki tud”

2018. szeptember 20. 18:00 - TőthBerni

frida1.jpgMinden #kultúrakedvelő, #művészetpártoló és #állandóanmúzembajáró ember szíve egyszerre dobbant meg, mikor napvilágra került a nyár legszenzációsabb híre

„2018. július 7. napjától 2018. november 4. napjáig látható a XX. század meghatározó festőnőjének kiállítása a Magyar Nemzeti Galéria C épületében”.

Személy szerint csillogó szemmel vetettem bele magam a Frida Kahlo munkásságába, életét és szerelmeit felölelő ismerethalmazba. Ennek alapján F.G. Haghenbeck által írt Frida Füveskönyve kerül most bemutatásra, mely a Libri kiadó gondozásában jelent meg.

55501e40-1523-4e31-9370-1e39408b5d75.jpeg

Rejtélyek, vágyak, receptek.”  - olvasható a könyvborítón, mely kapcsán további gondolatok fogalmazódnak meg bennünk, vajon mit tartogathat számunkra a könyv?

Útmutatás? Szerelmi bánat? Baráti jótanács? Vagy mindhárom egyszerre?

A misztikus elemekkel átszőtt önéletrajzi dokumentumokkal is alátámasztott könyv megismerteti velünk Frida Kahlo életútját, mely kisgyermekkorától kezdődően vezeti végig az olvasót egészen a haláláig. A megtett út alatt képet kaphatunk a művésznő vibráló személyiségéről, életét meghatározó személyes traumáiról. Megismerhetjük a kamaszlányokat megszégyenítő szerelmét, majd művészi rivalizálását Diego Riverával. Részesei lehetünk annak, hogy milyen volt Kahlo szerelmes tinilányként, lázadó művészként, és odaadó feleségként egyaránt. Nemcsak NŐként, hanem művészNŐként is csodálhatjuk nagyságát, ámulattal adózhatunk élni akarása előtt.

Ez azonban csak a felszín, ugyanis a Füveskönyv nem korlátozódik Frida Kahlo életútjának bemutatására, hanem további ismeretekkel is elhalmozza az olvasót.

Megelevenedik a festőnő művészi kibontakozása, megismerhetjük lelkének mozgatórugóit, mely által még közelebb kerülhetünk festményeihez. Szemléltetésre kerül továbbá a szürrealista festészeti irány kialakulása. Bepillantást nyerhetünk a kor meghatározó művészeinek - Salvador Dali, André Breton és Covarrubias - munkásságába is.

Megismerkedhetünk Mexikóváros sokszínű kultúrájával, népi hagyományaival és hitrendszerével, valamint halotti áldozat bemutatáshoz való különös kapcsolatukkal. Bepillantást nyerhetünk a mexikói konyha különlegességeibe, elkalandozhatunk a quesadillas, pulquék és tortillák világában. Recept tippeket is kaphatunk egy-egy fogás elkészítéséhez, így a mű valójában egy gasztronómiai utazással tarkított kalandregénnyé válik, mely akár a kanapén ülve a saját nappalinkból is élvezhető.

Ajánlom a könyvet azoknak, akik vágyat éreznek más kultúrák megismerésére, akik rajonganak a művészetekért. Továbbá azoknak, akiket érdekelnek a művésszé válás mögött mélyen meghúzódó lélektani hatások. Végül pedig azoknak, akiket érdekel, hogyan válik egy orvosnak készülő diáklány a XX. század egyik legmeghatározóbb festőjévé.

A könyvről bővebben itt olvashatsz: https://www.libri.hu/konyv/f_g_haghenbeck.frida-fuveskonyve-3.html

komment
süti beállítások módosítása