Könyves Kertünk

Könyvek és Kultúra Kompromisszumok nélkül

Rend a lelke mindennek

2020. április 02. 10:00 - TőthBerni

Te is a tárgyak rabságában élsz? - Antoine Laurain segít kimászni a gödörből

Antoine Laurain a Piros notesz és Az elnök kalapja című könyvei  a Park Kiadó jóvoltából jelentek meg és lettek pillanatok alatt az olvasóközönség kedvencei.

cc89c2ee-7563-46b3-8f2b-8e29c4f89098.jpeg

Mindannyian ismerjük az érzést, mikor a kedvenc tárgyunk, kabalánk nélkül nem merünk elindulni otthonról. Ha véletlenül mégis otthon felejtjük őket és aznap valami kellemetlen dolog történik velünk, akkor szinte biztosra vesszük, hogy ez is azért történt, mert nem volt nálunk a kedvenc kulcscsomónk.

Ugyanígy a másik véglet is jelen van az életünkben, ha egy különleges ruhadarabot kezdünk el egyik napról a másikra hordani, akkor azt bizony emberfeletti hatalommal ruházzuk fel, amitől lássuk be, mi is egy picit különlegesnek érezzük magunkat.

Ezekben a kabalákban azonban van valami közös: van bennük valami erő és megfoghatatlan, amelynek hatására biztonságban érezzük magunkat. Murphy törvénye szerint pedig ebben a rendkívül kényelmes komfortzónába történik a legnagyobb káosz, amikor az általunk oly nagyra becsült tárgyak kikerülnek az életünkből.

A piros notesz és Az elnök kalapja cselekményét erre épít, a káoszra, amelynek csakis kizárólag saját tudatalattink miatt lettünk elszenvedői. Fentiek alapján pedig elmondható, hogy Antoine Laurain könyveiben nem másra keresi a választ, mint: a kedvenc tárgyaink birtokolnak minket, vagy mi birtokoljuk a kedvenc tárgyainkat?

Könyveinek középpontjában így a tárgyak és az embereknek a kedvenc tárgyaikhoz való viszonya áll. Műveiben mégis, a francia C’ est la vie életérzéssel vegyítve döbbent minket rá a súlyos igazságra: A tárgyainknak sokszor olyannyira túlzott jelentőséget tulajdonítunk, hogy gyakorlatilag elfeledkezünk a valóságról és a józan ész határairól.

A szerző mindkét könyve rövid, ezért akár egy nap alatt elolvashatók, stílusuk könnyed, néhol kifejezetten groteszk és vicces egyszerre, ennélfogva az ember csak falja az oldalakat. De ne legyünk előítéletesek, a fenti művek rövid terjedelmük és mosolyra fakasztó könyvborítójuk ellenére is jóval mélyebb mondanivalót tartogatnak számunkra:

Tényleg ennyire a tárgyak rabságában élünk?

Ajánlom a könyveket azoknak, akik szeretik a franciákra jellemző groteszt humort, akik szeretnek filozofálgatni és azoknak, akik egy fárasztó nap méltó lezárásaként elgondolkodnának az élet értelméről.

 

Tóth Detti

komment
süti beállítások módosítása