Könyves Kertünk

Könyvek és Kultúra Kompromisszumok nélkül

Nyárvégi könyvmustra

2019. augusztus 26. 09:00 - ZsuzsiNori

Havi könyvajánló, 4 könyv és 4 kiadó egy helyen

 konyvmustra.png

Ezen a nyáron csak olyan könyveket olvastam, amelyek a saját könyvespolcomról valóak. R. Kelényi Angelika: Az ártatlan trilógia, Matteo Strukul: Casanova, amit stílusosan Velencében fejeztem be. Levettem a polcról egy régi klasszikust, amely a szívemhez oly közel áll, hogy szinte beleborzongok. Természetesen Tolkienről beszélek és a Gyűrűk uráról. Eldöntöttem újra olvasom mindhárom részt. Szóval a sok hazai után a nyárvége közeledtével úgy döntöttem ismét szétnézek mi újság a könyvpiacon. Újdonságokra vadászok, hogy ősszel se maradjunk friss olvasnivaló nélkül. 4 új könyv, 4 kiadótól, mert a változatosság gyönyörködtet.

 Van itt kérem régi új köntösben, mert Gertrúd története nem új már az olvasók körében, hiszen első hazai megjelenése 1927-ben volt. Hamisítatlan Karinthy fordításban pedig a jókedv garantált. Őszinte leszek, sosem hallottam még az íróról és nem ismerem a munkáit, de engem egy Karinthy fordítás simán meggyőz.

Az életrajzi könyvek nem maradhatnak ki, így itt van Kurt Cobain, aki a legnagyobb magasságokból, mint hullócsillag zuhant le a zenetörténelem méltán rejtélyes és ijesztő 27 évesen elhunytak klubjába. Hihetetlen veszteség. De nem ő az egyetlen, aki nem tud megküzdeni a hirtelen nyakába szakadó hírnévvel. A rivaldafény, a folyamatos fotósok, és újságírók jelenléte, akik mindig arra vadásznak, mit csinál, mit eszik, mit iszik, hova megy. Nehéz lehet ezzel együtt élni. De miért az alkohol, a gyógyszerek, és a drog a megoldás? Kábultan szebb a világ, nincs szenvedés, nincs nehézség. Biztosan minden könnyű, és varázslatos. De ez sem tart örökké, hiszen a józanság pillanataiban ott van rideg valóság. A Nirvana és Kurt Cobain meghatározta a '80 és '90-es évek rock zenei világot. 

 Tragikus és mai napig - számomra - felfoghatatlan és értelmetlen halála a Romanov családnak volt. Kérdezem én, hát szabad ilyet tenni egy családdal? Teljesen függetlenül attól, hogy cár nem cár. Értem én, hogy a hatalomátvételhez vannak aljas és szükséges lépések. Tudom én, hogy Miklós cár nem volt épp alkalmas uralkodó. De kinek lett jobb ettől? Jól meg lett mutatva, hogy igen a cárságnak vége, nincs aki trónköveteléssel éljen. Jó jó háború, meg nyomorúság, elnyomás, szegénység, éhező nép. Végtelenségig lehetne sorolni, hogy milyen állapotok uralkodtak Oroszországban. De akkor is így kivégezni egy családot? Nem, én ezt nem tudom elfogadni. Nem vagyok történész, de szeretem a történelmet. Ebben a témában viszont a szívem győz. 

 Az Unikornis árnya című könyv a borítója alapján fogott meg, és a címe is elgondolkodtató. Hiszen az unikornis egy varázslatos lény, aki egy varázslatos világot testesít meg. Egy megfoghatatlan csodalény. De azt hiszem a mi unikornisunk, mint metafora teljesen mást takar, és az is biztos, hogy erre én mindenképp fényt fogok deríteni.

Most pedig jöjjenek maguk a könyvek. Ti mit olvasnátok ezek közül? 

 

eu_gertrud.gifStephen Butler Leacock: Gertrúd, a nevelőnő

 A könyv az Európa Könyvkiadó gondozásában jelent meg 2019-ben.

 "Valódi, hamisítatlan tengerészkülsejű férfi állt előttem, a harmincas és hatvanas évek közt, mosolygós, frissen borotvált arccal, melynek simaságát csak két pompás pofaszakáll tette változatossá. Ezenkívül még hatalmas szakáll lógott az állán, a hátán és a kezein, míg őszbe csavarodott bajusza vállain átvetve tette teljessé a képet […]. A keresztárboc vitorlájához támaszkodva figyeltem […], s tűnődtem - kell-e mondanom, olvasóm, hogy jó anyám jutott eszembe. Akinek volt édesanyja, meg fogja érteni ezt a megrögzött szokásomat, hogy mindig, valahányszor sorsom veszélyes helyzetbe sodor, neki szoktam támaszkodni valaminek, s anyámra gondolok." Megejtően "klasszikus" és nagyon is ismerős észjárás, ugye? A hang mindenesetre Karinthyé… 


Stephen Butler Leacock angol származású kanadai közgazdász a múlt század elején évtizedekig vezette a montreali McGill Egyetem közgazdasági karát. Szaktudományos publikációin kívül számos történelmi és irodalmi műve jelent meg, nemzetközi hírnevét azonban irodalmi paródiáinak köszönheti. A magyar olvasók is leginkább a humorista énjét ismerik a hozzá lélekben igen közel álló Karinthy Frigyes jóvoltából, aki 1927-ben adta közre Leacock-fordításait, jobban mondva -átköltéseit. Kötetünk ezeket az írásokat tartalmazza.

 Fordította: Karinthy Frigyes

 A könyvről többet itt tudhatsz meg,

 

eu_kurt_cobain.jpgCharles R. Cross: A mennyeknél súlyosabb - Kurt Cobain életrajza

 A könyv a Cser Könyvkiadó gondozásában jelent meg 2019-ben.

 A New York Times bestsellere a szerző új elő-és utószavával.

Kurt Cobain 1994. április 5-én lett öngyilkos. Akarata szerint zárta le rövid, dühödt, fájdalmakkal teli, ám termékeny életét. A mennyeknél súlyosabb ezt az életet kíséri végig a szem- és fültanú hitelességével. Szerzője, Charles R. Cross az egykori Rocket zenei magazin szerkesztője belülről ismeri a seattle-i zenei életet, és a kezdetektől közvetlen közelről követhette Kurt Cobain és a Nirvana pályafutását is.
A könyv megírását 4 év kutatómunka és több mint 400 interjú előzte meg. A szerző kivételes hozzáférést kapott Cobain publikálatlan naplóihoz, dalszövegeihez, családi fotóihoz és rengeteg dokumentumhoz, amelyek alapján páratlan részletességgel rekonstruálta az elmúlt évtizedek egyik legnagyobb zenei ikonjának életét az aberdeeni gyerekkortól a híressé váláson át egészen az öngyilkosságig.


Cross az új kiadáshoz írt elő- és utószavában képet ad az első kiadás (6 évvel Kurt Cobain halála után) óta eltelt időszakról is. Megosztja az öngyilkosságot követő vizsgálatok eredményeit, és a zenekarral kapcsolatos olyan történéseket, amelyek mind azt bizonyítják: Kurt Cobain és a Nirvana mind a mai napig komoly hatást gyakorol a közönségre és a zenészekre.

"Az egyik legalaposabb és legmegindítóbb könyv, amit rocksztárról valaha írtak." (Los Angeles Times) 

 A könyvről többet itt tudhatsz meg,

 

eu_romanovok-utolso-napjai.jpgHelen Rappaport: A Romanovok utolsó napjai

 A jekatyerinburgi tragédia

 A könyv a Helikon Könyvkiadó gondozásában jelent meg 2019-ben.

1918.július 4-én új parancsnokot neveztek ki a szigorúan őrzött, jekatyerinburgi Ipatyjev-ház élére. Jakov Jurovszkijnak hívták, s az ő feladata volt, hogy végleg megoldja a cári család kérdését, amely egyre több gondot okozott a bolsevik vezetésnek. Tizenhárom nappal később Jurovszkij parancsára, de minden bizonnyal Moszkvából – Lenintől és Szverdlovtól – érkező utasításra egy alagsori szobában kivégezték II. Miklós volt cárt, a feleségét, Alekszandra Fjodorovnát, négy lányukat, a trónörökös Alekszejt és a még velük lévő szolgáikat.

 A történetet már sokan megírták, Rappaport könyve mégis különleges. Soha senki nem tárta fel még ilyen meggyőzően az uráli bolsevikok és a moszkvai vezetés kapcsolatát – miután a hivatalos orosz történetírás ma is azt tartja, hogy a gyilkosságra sem Lenin, sem bárki az új szovjet-kommunista kormány vezetői közül nem adott utasítást, és főleg nem a cárné, a lányok, a kiskorú Alekszej és a szolgák megölésére. Soha senki nem írta meg ilyen percnyi pontossággal a kivégzés minden hátborzongató részletét – felkutatva minden létező beszámolót az utolsó órákról. És soha senki nem ábrázolta még ennyire árnyaltan az utolsó orosz cárnak, feleségének, lányainak és beteg fiának személyiségét – minden hibájukkal, de ugyanakkor azzal a méltósággal együtt, ahogy sorsukat viselték.Rappaport könyve a precíz, de egyben érzelmekkel telített történetírás remekműve.

 A könyvről többet itt tudhatsz meg. 

 

eu_unikornis.jpgRaquel Martínez-Gomez: Az Unikornis árnya

 A könyv a Metropolis Media Group gondozásában jelent meg 2019-ben.

 Claudia, az argentin lány az emlékei elől menekül Madridba, ahol egy bárban kezd el dolgozni. De az emlékek utat törnek, újra és újra feltárul Misones tartomány, Posadas, Buenos Aires varázslatos világa. A varázslat mögött azonban mindig felsejlik az emberi bánat, az emigráns lét melankóliája, az álarcok alatt a valódi ember... vagy egy újabb álarc. A festék mindig lekopik, és megmutatja az alatta lévő rétegeket.

Az emlékezés mesés világa mindig összeolvad az egyes régi és új városok ízével, illatával, az évszakok váltakozása az emberi hangulatokéval, és a könyv végén fény derül a titokzatos unikornis kilétére is, amit csak kevesen láthatnak meg...

A könyvről többet itt tudhatsz meg.

 

 

Remélem sikerül megtalálni a kedvetekre valót. Jó olvasást!

 

 

S.H. Zsuzsi Nóri

 

komment
süti beállítások módosítása