Könyves Kertünk

Könyvek és Kultúra Kompromisszumok nélkül

Luise, Lotte, csíkos és pöttyös, régi idők kincsei

2018. december 03. 15:00 - ZsuzsiNori

Erich Kastner: A két Lotti

ketlotti1.pngKi szereti az ifjúsági könyveket? Most azt kell, hogy mondjam lányok előnyben. Sőt "asszonyok" előnyben. Ki ismeri, ki emlékszik még a csíkos és pöttyös könyvekre? Szerintem legendásak. Akinek még ma is rejtőzik a polcán, valahogy féltve őrzi őket. Kicsit én is. Olyanok, mint a régi idők kincsei. Nekem is van néhány, Angéla, Szöszi, Mostoha testvérek, és még néhány megsárgult, kicsit nyűttes darab. De a kedvencem a Két Lotti. Az ikerlányoknak nem csak története kedves számomra, de maga a könyv is. Ez a darab, amely nekem van meg, idén ünnepli a 60. születésnapját, bizony ez egy 1958-as kiadás, és még a nagymamámé volt, aki már sajnos nem lehet velünk. Emlékszem náluk olvastam először. Ennek az emlékemnek az apropóján ajánlom nektek a legszívmelengetőbb családi történetet, melyet köszönhetünk Erich Kastnernek és A két Lottinak.

Luise és Lotte története kicsit vicces, kicsit meglepő, aztán kicsit megdöbbentő, de végtelenül kedves és megindító. Messze egymástól él két kicsi lány, aki egy nyári tábor alkalmával rájön életük legnagyobb titkára. Hiszen 9 éve élnek abban a biztos tudatban, hogy egyedül vannak a világban. Luisenek csak Apuka létezik, míg Lotténak meg Anyuka jelenti a világot. A nyári tábor végére, jól megismerik egymás életét, és a legbátrabb tettre szánták el magukat azzal, hogy kicserélik egymást. A szünidő végén úgy utaznak haza, hogy Lotte indul Bécsbe, és Luise pedig Münchenbe, és belevágnak a nagy kalandba, hogy felveszik egymás életét. Ez természetesen nagyon nehéz, hiszen a két kislány ég és föld egymáshoz képest. Luise a tűzről pattant, és szeleburdi. Lotte pedig a megfontolt, nyugodt kis “gazdasszony”, ahogy anyuka is hívta. A szerepcsere olyannyira nem könnyű, hogy mikor Lotte meg tudja, apuka újra megnősül belebetegszik. Mert hát ez a Gerlach kisasszony mindent akar, csak Luiset nem… A bátor gyermeki szív, de mikor a remény veszni látszik… Hiszen Luise és Lotte ötlete a szerepcsere mellett a család újraegyesítése lett volna. Ami végtére is sikerült, hiszen Luise lelke nem bírta tovább a terhet, mindent bevallott, mikor anyuka Luisenek hívta. Bizony Luisenek, mert a turpisság kiderült Eipeldauer úr fotója révén, amit még a kezdetek kezdetén a nyári vakáció végén készített a lányokról. A nagy kavarodás végére, megérkezett Luise és Anyuka Bécsbe, ahol mindenkinek leesett az álla. Lotte pedig anyuka jelenlététől, és attól, hogy könnyebb a lelke már is javulásnak indult. A szülőkben pedig fellángolt a rég elfeledett szerelem….

Mit ad Luise és Lotte története? Azt, hogy a szeretet és az igazság mindig győz. Azt, hogy a család mindennél fontosabb. Akárhol is élünk a világban, a legerősebb kötelék az a családé. Nincs értékesebb, mint a család, mint az együtt töltött idő. Ez az egy nem pótolható. Vigyázzunk rá nagyon.

“Ember csak az, aki felnőtt korában is gyerek marad!” (E.K)

Jó olvasást!

Keressetek minket a Fb oldalunkon is, ITT, ahol írásaink mellett egyéb tartalmakat is olvashattok.

S.H.ZsuzsiNóri

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://konyveskertunk.blog.hu/api/trackback/id/tr314251275

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.