Könyves Kertünk

Könyvek és Kultúra Kompromisszumok nélkül

“Macskahírszolgálat”, avagy macskának lenni vagy nem lenni

2018. október 11. 15:00 - ZsuzsiNori

Annie M. G. Schmidt: Macskák társasága

macskahir.jpgSziasztok! Kedves szülők és gyerekek!

Itt az ősz, megkezdődött az ovi és az iskola. Az én kisfiam is most lépte át az ovi küszöbét, és mit ne mondjak, nagyon hiányzik itthonról. De az ovi a csodák birodalma. Viszont, amikor hazajön Ábel, akkor újra együtt játszunk és este olvasok neki, és a kishúgának. Gyerekek, kérjétek meg ti is anyát vagy apát. hogy olvasson nektek. Csuda jó dolog. Ennek apropóján egy nagyon kedves történetet mutatok be nektek. Mai választottam: Annie M. G. Schmidt: Macskák társasága, egy Andersen-díjas gyerekkönyv.

Magam részéről nagyon szeretem a gyerek-és ifjúsági regényeket, mese könyveket. Sokat olvasok, és a nem csak a magam szórakoztatása végett, hanem a gyerekeimnek is. Fontosnak tartom, hogy úgy nőjenek fel, hogy sok mesét ismernek, és nem csak a tévéből, hanem úgy, hogy anya könyvet emel le a polcról, és olvas nekik.

De térjünk rá, vajon miből áll a “Macskahírszolgálat” tevékenysége? Nem mindennapi az biztos, mert egy egész szövevényes hálózat épül rá, ami körbeér egy városkán. Mindenhol vannak figyelő szemek, és minden szál egy bizonyos padláson fut össze. Minna kisasszony és Tibbe Úr megismerkedése sem hétköznapi … Már csak azért sem, mert nem mindennap lát az ember kofferes, kiskosztümös lányokat lakkcipőben kuporogni magasan a fák ágai között. És ha ez nem lenne elég, úgy fúj, mint egy macska.

Tibbe a fiatal, de nagyon félénk újságíró, orrát lógatva sétál hazafelé a szerkesztőségből, mert silánynak nevezett cikkei miatt a kipenderítés veszélye fenyegeti. Aztán mire észhez tér egy macskára emlékeztető fiatal lányt segít le a fáról, aki néhány órával később bőrig ázva halszálkát majszolgat a konyhájában. Hihetetlen találkozásuk végül igazi szerencse lesz, hiszen Tibbe úr és Minna kisasszony különös barátságának köszönhetően, ő lesz a város sztárriportere. A “Macskahírszolgálatnak” hála, mindenről első kézből értesül, mert Minna kisasszony tökéletes tolmács ember és macska között. De itt álljunk meg egy pillanatra, most akkor Minna cica vagy ember? Hogy lehetséges, hogy fúj, karmol, dorombol, és ért a macskák nyelvén? Na ez az amire senki sem tudja a pontos választ, de az tény, hogy Killendoorn szélén, ahol történetünk is játszódik, van egy kutatóintézet, aminek a szemetesébe szépen belekóstolt, még cicaként, és hopp, Minna rejtélyes módon ember lett. Majd pedig a kalandos mese végéig vívódik magában, hogy ember maradjon, vagy újra macska legyen?

Fordulatos, humoros történet kicsiknek és nagyoknak. Szemtanúi lehetünk, hogyan változik meg Minna is, aki végül macskalelke mellett megsajnál egy rigót, és “emberbőrben” marad. Tibbe Úr, aki immár nem fél, nem bátortalan, és szembenéz a város nagy hatalmú dezodorgyárosával, aki kicsit sem az, akinek mutatja magát. Végül, mint minden rendes mese végén bebizonyosodik, hogy az igazság győz, macskák és emberek összefogásának köszönhetően. Killendoorn élete pedig visszazökken a megszokott kerékvágásába, csak a “Macskahírszolgálat” pörög tovább.

S.H.ZsuzsiNóri

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://konyveskertunk.blog.hu/api/trackback/id/tr4814249957

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.