Könyves Kertünk

Könyvek és Kultúra Kompromisszumok nélkül

Erzsébet császárné nem mindennapi útja Possenhofentől Genfig

2018. szeptember 23. 15:00 - ZsuzsiNori

 

img_8154_szerkesztve.JPGKedves Olvasóim! Ti hogyan regenerálódtok egy fárasztó és kimerítő nap után? Vegyük külön a testi és lelki regenerálódást. Kinek mi segít? Nekem, az olvasás segít. Számomra ez egy felszabadító érzés, egyszerűen lélek wellness. Imádom, amikor egy könyv beszippant és hirtelen átalakul minden. Hosszabb rövidebb időre megváltozik tér és idő, eltűnik a külvilág, és együtt lélegzem a könyvekkel. Bizony, szerintem minden könyvnek lelke van… 

Rengeteg könyvet olvastam az elmúlt 20-22 évben. Az antik drámáktól a modern kori, kortárs irodalomig. Nem minden könyv lett a szívem csücske, de mindegyik adott valamit. Örök kedvencem Rowling és Tolkien világa. Valamint előbbiektől távol, Gárdonyi Egri csillagok című regénye, ami nekem egy igazi csoda, és szintén több, mint sokszor olvastam. Utóbbiból kiderül, hogy szeretek történelmi regényeket olvasni. Tetszenek az életrajzok, önéletrajzok, emlékiratok. Olyan izgalmas világ az. Az sem titok, hogy nagyon szeretem Erzsébet császárné, Sisi, életútját. Ő egy legendás szépség. Korának egyik legmeghatározóbb női alakja. Legendás a haja, az alakja, a küzdése a császári udvar rideg, feszült, és merev világa ellen. Nyughatatlan lelke nem hagyta egy helyben maradni. Szóval üdvözöllek benneteket a Habsburg család világában. Nem a történelmi tetteik világában, hanem a korona és csillogás mögötti, sokszor boldogtalan, bolyongó lelkű emberek világában.

Szeretettel Mutatom be nektek Allison Pataki két kötetes könyvét, ami Az ifjú császárné és a Birodalom úrnője címeket viseli, amely Sissi (ő két s-el írta) életét mutatja be, az ischli kirándulástól egészen a genfi merényletig. Engem nagyon megragadott a könyv, gyakorlatilag ki sem esett a kezemből. Ez a két könyv indított el azon a hosszú és szövevényes úton, aminek köszönhetően 1 év alatt az egész családról sok könyvet olvastam.

Mielőtt belekezdtem a könyvbe, azt gondoltam jól ismerem Sissi történetét, sokat olvastam róla, több olyan helyen is jártam, ahol élt és tartózkodott. Láttam ékszereit és ruháit is. Aztán egyszer megláttam, hogy megjelent ez a könyv. Még a kezembe sem vettem, de már szerelmes lettem. Szemet gyönyörködtetően szép a borítója, csábító, szinte kéri, hogy olvassa el az ember.

„1853-at ​írunk, a Habsburgok Európa leghatalmasabb uralkodó családja. Ferenc József birodalma Ausztriától Oroszországig és Németországtól Olaszországig terjed – a császár pedig fiatal, gazdag, és házasodni kész.A tizenöt éves Erzsébet – Sissi – bajor hercegnő a Habsburg-udvarba utazik nővérével, aki a császár kiszemelt menyasszonya. De megérkezése után hamarosan váratlan dilemmában találja magát: végzetesen és ellenállhatatlanul beleszeret a nővére vőlegényébe, aki viszonozza érzelmeit. Ferenc József, akit elbűvöl Sissi nyitott természete, bájos, energikus szelleme, és persze lenyűgöző szépsége, megszegi adott szavát, és kinyilvánítja szándékát: Sissit akarja feleségül venni. Európa egyik legalattomosabb udvarába csöppenve Sissinek fogalma sincs róla, milyen harcok, veszélyek – és kísértések – leselkednek rá. Alaposan felforgatja a politikai és családi viszonyokat, mert meg akarja nyerni – és tartani – a császár szerelmét, a népe és a világ szeretetét.” – kiadói ajánlás

sissikep.jpgAmikor először kezembe vettem az első részt megcsodáltam a borítót, kinyitottam, és egyszerűen beszippantott, eltűntem. Majd két nap után becsuktam, és visszatértem a jelenbe. Igazándiból azt, sem tudtam, hogy merre vagyok, mit csinálok és azt is miért? Kórházi kényszerpihenő alatt olvastam az első részt. A másodikat, pedig a csendes késő esti órákban, amikor a család már alszik. És hihetetlen ámulatba ejtett mindkét könyv. Minden olyan meseszép. Szemünk előtt szárba szökkenő lángoló szerelem. Fiatalság, majdnem bolondság, de mint tudjuk azért egy császár csak úgy nem „bolondozik”. Szerelem és boldogság. Így érkezünk el az esküvő hosszadalmas időszakához. Etikett, protokoll, külcsín, csillogás, meg persze az a sok név, a rangok, az a rengeteg elvárás. Tanuld ezt, tudd azt. Már a kezdetek kezdetén folyamatosan nagy volt a nyomás. Ennek ellenére még is azt gondolom, hogy minden lány, de inkább kislány, legalább egyszer az életében szeretne hercegnő lenni. Szép ruhák, szőke herceg, sürgés forgás, bálok, örök csillogás, kastélyok, paloták, utazások, meseszép minden. Valóban az. Meseszép, de inkább csak mese, ami szép, illetve mese, ami szépnek indult.  De milyen ára van egy ilyen mesének? Sissi szemén keresztül láttam ezt a folyamatos elvárásokkal, megfelelési kényszerrel, és merev szabályokkal teli gépezetet. Ilyen életet senki nem szeretne élni. De megélni azt, hogyan válik egy naiv kislányból császárné, és a vakító csillogás és a mosolyok mögött még is folyamatosan szenvedő nő, az leírhatatlan. Megfog, megbabonáz. Nem lehet letenni. Reményekkel, ábrándokkal teli volt Sissi. Magabiztos, és határozott. Sugárzott belőle az életkedv. Nem véletlen, hogy Ferenc József azonnal beleszeretett, és észre sem vette Ilonát, akit párjául szántak. De már az első előtti pillanatoktól kezdve küzdenie kellett, versenyeznie, rivalizálnia. Főleg anyósával, Zsófiával. Küzdött az udvarral. Próbált beilleszkedni A könyvben minden szereplő keresi a saját útját, van, akinek kijelölik, és muszáj azon végig menni. Van, akinek jelölnék, de kitör, és végül megtör, de soha el nem fogadja, a szabályokat. Ez volt Sissi. Jó volt végig olvasni, hogy egy ilyen óriási birodalom megannyi embere mennyi személyes drámán, és tragédián megy át, azért, hogy a nagyobb jóért küzdve egyben tartson egy birodalmat, hogy az végül porrá hulljon. Szétszakadt család, és érdekházasságok sokasága övezi a történetet, és a történelmet. Ármány és intrika az egész, és csodás szerelmi történetek sorozata. ( A képet Korfun készítettem az Achilleion-ban Sissi palotájában)

Bécsben, ​a császári palota termeiben szól a keringő és patakzik a pezsgő, de a csillogó díszletek mögött versengés és gyilkos intrika dúl. Sissit, Ferenc József feleségét, népe „tündérkirálynőjét” fojtogatja a szigorú udvari etikett és a kihűlt házasság feszültsége, s nyugtalansága egyre nő. A szabadságra vágyó asszony gödöllői birtokán talál nyugalmat. Itt lovagol szeretett paripáin, itt élvezi az anyaság örömeit imádott kislánya, Valéria révén – és itt fogadja a magyar államférfi, Andrássy gróf látogatásait, a férfiét, akit évek óta teljes szívéből szeret. Az idillinek azonban tragikus hír vet véget: kisfia, Rudolf érdekében azonnal vissza kell térnie a fővárosba, a pletykálkodás, irigység és bánat világába. 
Szerelem és veszteség, odaadás és ellenszegülés – Sissi ellentmondásos vágyak közt hányódik: együtt tartsa a családját, vagy elmeneküljön fullasztó házassága és a történelem viharai, a nagy birodalmak összeomlásának baljós előjelei elől? A császárné végül kiköveteli helyét a trónon férje oldalán, elnyeri népe és a világ szeretetét, és megmenti a birodalmat. De vajon meg tudja-e menteni önmagát?”
- kiadói ajánlás

Sissi és Ferenc József lángoló szerelme, majd elhidegülése. Sissi és Gróf Andrássy Gyula elkínzott be is és nem is teljesült szerelme. Gyermekek elvesztése. Először a kis Zsófia, majd felnőtt férfi, a trónörökös Rudolf, és szeretője, tragikus mai napig döbbenetes, előre eltervezett kettős öngyilkossága. Rudolf olyan volt, mint Sissi. Törékeny, mindig lázadó, soha meg nem értett személyiség. Sissi élete a folyamatos menekülésről szólt. Imádták őt a magyarok, és sokat bántották az osztrákok. Egész életét kísérte a kritika. Nem is értem, hogyan lehetett azt bírni? Magam részéről borzasztó lehetett, és meg is értem, hogy minél több időt töltött Bécstől távol.

"mert örül ám a bajok tovatűntén az,

ki sokat tűrt már, aki sok földet bebolyongott."

(Homérosz: Odüsszeia, Sissi kedvenc idézete)

1898. szeptember 10. Genf. Erzsébet császárné végül egy utazás során a vesztébe sietett... 60 éves volt a magyarok "tündérkirálynője", amikor Luigi Lucheni olasz anarchista megszúrta egy saját maga által készített pengével. Már nem érte el a gőzös, amihez oly nagyon sietett. Valami mást ért el, a családját. Hiszen álmaiban többször megjelentek neki elhunyt családjának tagjai, és most végleg velük ment.

„Közelről bámulja az asszony arcát, látja, ahogy pislog, ijedten, mint az üldözött állat. Hiszen az is, természetesen: üldözött. Nemcsak ő üldözi, hanem mindenki. Ő, akárcsak a férfi, menekül… 
Mögé lép, a vére dübörög, testében a fölismerés és lelkesültség mámorító elegye vágtat. Néhány száz méterre ott a gőzös, egy közeli dokkban, fekete füstöt pöfög a kék égre. A férfi a zsebébe nyúl, ujjai kitapintják a pengét…”
– részlet A birodalom úrnője részből

sissiszobor.jpgMiért szerettem én annyira ezt a könyvet? Mert bepillantást nyertem egy világba, ami elmúlt, ami soha nem volt az enyém, de átélhettem, és soha nem is szeretném, hogy az enyém legyen. Még is Sissi élete a legszebb történet, amit valaha olvastam. Talán igazi magyarázatot nem is tudok rá adni. Kézbe kell venni, és hagyni a történet, a történelem magával ragadja az olvasót. Kívánom, hogy mindenkinek olyan csodás élmény legyen, mint nekem. Hagyjuk, hogy szárnyaljon a lelkünk a szélsebes vágtában, ahogy azt Sissi is tette.

( A képet Korfun készítettem az Achilleion-ban Sissi palotájában) 

 

S.H.ZsuzsiNóri

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://konyveskertunk.blog.hu/api/trackback/id/tr6714257001

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.